Politiek

Tweede Kamer zoekt vervanger voor 'verlegen' vlag

07 december 2017 15:43 Aangepast: 07 december 2017 20:29
Kamervoorzitter Arib en de vlag in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer zoekt naar een nieuwe manier om de Nederlandse vlag in de vergaderzaal te tonen. De vlag die er vorige maand werd gehesen is maar tijdelijk, zegt voorzitter Khadija Arib.

In de grote vergaderzaal van de Kamer staat sinds drie weken achter het spreekgestoelte van de voorzitter een houten standaard met de Nederlandse driekleur. Een overgrote meerderheid van de Kamer stemde voor de intrede van de vlag. Maar er klonk ook kritiek. 

'Alsof ie verlegen is'

"De vlag staat er wat beschroomd bij'', zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema, 'alsof ie verlegen is'. Hij vroeg Arib om het rood-wit-blauw tussen de katheder van de spreker en die van de Kamervoorzitter in te hangen. "Dan is ie altijd volop in beeld.''

Arib liet weten 'dat wij bezig zijn, want dit is een tijdelijke vlag. Er wordt aan gewerkt om er een mooie vlag van te maken. Nog mooier'. De huidige vlag is gemaakt door van satinette, een stof die heel stevig is. De vlag kostte 100 euro, exclusief btw. 

Vlaggen-protocol:

  • Als je de vlag wilt uithangen, mag je dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. 
    Thumbnail
  • Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag.
  • Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen.
  • Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.
  • Doe je dat wel dan moet je de vlag verlichten.
  • Voor vlaggen die binnen staan of hangen, zijn er geen regels. 

Meer op rtlnieuws.nl
Nederlandse vlag in Tweede Kamer

`