Politiek

Oproep aan Den Haag: haast maken met aanpassen partneralimentatie

05 december 2017 17:49 Aangepast: 05 december 2017 17:56
Beeld © iStock

Waar blijft de geplande aanpassing van de regels voor partneralimentatie? Dat vragen familierechtadvocaten en de Stichting Dwaze Vaders zich af. Een initiatiefwetsvoorstel uit 2015 is nog altijd niet door de Tweede Kamer.

VVD, PvdA en D66 zagen in 2015 in dat de bestaande regels voor alimentatie verouderd zijn. De partijen dienden een initiatiefwetsvoorstel in: wie ging scheiden, zou veel korter alimentatie aan zijn ex-partner betalen (zie kader onderaan). 

Kamermeerderheid nu niet zeker

De drie partijen hadden in 2015 een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Het zag er hoopvol uit voor de voorstanders van het plan, maar het is nooit in stemming gebracht. Er was namelijk veel kritiek op – van andere partijen, maar ook van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. 

Nu is het onzeker of het plan nog steeds op een Kamermeerderheid kan rekenen. VVD, PvdA en D66 hebben sinds de verkiezingen samen nog maar 61 zetels, veel minder dan de 76 die nodig zijn voor een meerderheid. Sinds de formatie lag het plan in de ijskast. Inmiddels hebben D66, VVD en PvdA besloten om het het weer op te pikken. 

'Maak haast'

Het aanpassen van de wet duurt te lang, vindt Leo Bevaart van de stichting Dwaze Vaders. "Ze moeten er vaart achter zetten. De huidige regeling is belachelijk. Het leidt tot hele kromme situaties: ex-partners kunnen gewoon twaalf jaar niets doen, terwijl ze wel kunnen werken."

Ook familierechtadvocaten vinden dat het aanpassen van de wet te lang duurt. "De politiek moet hier duidelijkheid over geven", zegt Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators. De wet is in veel gevallen achterhaald, vindt de advocaat. "Als je 35 jaar getrouwd bent in een traditioneel huwelijk, is twaalf jaar alimentatie betalen misschien niet gek. Maar als je nog niet zo lang samen bent en je werkt allebei, dan is twaalf jaar vaak te lang."

'Onzekerheid door'

Dat er nu aanpassing van de wet in de lucht hangt, veroorzaakt onzekerheid, zegt Kroezen. "Cliënten willen weten hoe lang ze alimentatie moeten betalen. Het enige wat ik dan kan zeggen is: of er ooit een nieuwe wet komt, weet ik niet, dus we gaan uit van de huidige situatie."

De onzekerheid leeft vooral onder de 'betalers', zegt advocaat Mark van Essen. "Die lezen online over die initiatiefwet en hopen vervolgens dat die nieuwe wet ook voor hen geldt. Sommige cliënten willen daar dan op wachten, maar ik kan geen antwoord geven op de vraag of en wanneer de nieuwe wet ingaat."

'Minder betalingsproblemen door aanpassing'

Jaarlijks melden zich zo'n 10.500 mensen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) omdat de alimentatie niet wordt betaald. Dat bureau moet ervoor zorgen dat alimentatie wel overgemaakt wordt. Door de wet aan te passen, zou dat aantal omlaag gaan, verwacht directeur Leo de Bakker.

"De berekening van de alimentatie is op dit moment echt ingewikkeld. Een eenvoudiger berekening is daarom nodig", zegt De Bakker. "Ook zie je dat de maatschappij vindt dat er nu te lang betaald moet worden aan ex-partners. Een kortere termijn zou de bereidheid om te betalen verhogen."

Kamer: 'We moeten het zien'

De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie heeft volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten tijdens de formatie geen concrete afspraken gemaakt over de partneralimentatie. "Doe vooral je best, is de boodschap", zegt Van Oosten. "Aan ons zal het niet liggen, we zijn nog altijd zeer gemotiveerd om met het plan door te gaan."

D66'er Maarten Groothuizen erkent dat het geen gelopen race is. "De situatie is nu wel anders dan toen het wetsvoorstel werd ingediend. We moeten zien of we andere partijen kunnen overtuigen." Op de steun van het CDA hoeven de partijen niet bij voorbaat te rekenen, laat een woordvoerder weten. "We zullen het beoordelen als het voorstel weer concreet op tafel komt." 

VVD, PvdA en D66 werken nu aan de beantwoording van Kamervragen. D66-Kamerlid Groothuizen hoopt dat de Kamer zich in de loop van volgend jaar over het wetsvoorstel buigt. 

Het plan van VVD, PvdA en D66 in 2015

  • Wie minder dan drie jaar is getrouwd, hoeft niets te betalen.
  • Wie tussen de drie en vijftien jaar is getrouwd, betaalt voor een periode van de helft van het aantal huwelijksjaren, met een maximum van vijf jaar (nu is dat nog twaalf jaar).
  • Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd, moet maximaal tien jaar betalen.

Er is één belangrijke uitzondering. Die geldt voor scheidingen waarbij kinderen onder de 12 in het spel zijn. De verplichting om alimentatie te betalen, kan blijven bestaan als de zorg voor kinderen niet evenwichtig is verdeeld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore