Nederland

D66 wil onderzoeksinstituut voor cybersecurity

29 november 2017 12:19 Aangepast: 29 november 2017 12:26
In datacentra worden heel veel gegevens online opgeslagen. Beeld © AFP

D66-Kamerlid Kees Verhoeven pleit voor een apart onderzoeksinstituut voor cybersecurity. Met dat instituut moet worden voorkomen van topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken.

Verhoeven verzoekt, met steun van VVD en CDA, vandaag minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) te kijken naar mogelijkheden om een onderzoeksinstituut voor cybersecurity op te richten. Vandaag vindt de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid plaats. 

'Gevaarlijk achterloopt'

Het instituut is nodig omdat Nederland nu 'gevaarlijk achterloopt' op het gebied van cybersecurity, stelt Verhoeven: "Willen we klaar zijn voor digitale aanvallen, vanuit welk land of persoon dan ook, moeten we voorop gaan lopen, cruciale technologie uitvinden én talentvolle onderzoekers hier houden. Dat vereist een cybersecurity-onderzoeksinstituut op eigen bodem."

Ook wil Verhoeven met het instituut voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken, door hen in Nederland aantrekkelijk onderzoekswerk te bieden: "We hebben de slimmeriken hier hard nodig."

Internet of things

Naast de overheid moeten ook bedrijven in het instituut kunnen investeren, zowel in wetenschappelijk als praktisch onderzoek. Laatstgenoemde kan bijvoorbeeld worden ingezet om slimme apparaten te beveiligen. Eerder zei het kabinet aan standaarden te werken voor de beveiliging van deze apparaten.

Het kabinet trekt 95 miljoen euro uit voor meer ict-personeel en betere apparatuur. Dat is fors meer dan de budgetten van voorgaande jaren. Het is de bedoeling om Nederland zo beter te beschermen tegen digitale terroristen en spionnen.

`