Nederland

Voortaan ook strenge controles op stagiairs en vrijwilligers in kinderopvang

28 november 2017 03:08 Aangepast: 28 november 2017 09:28
Een jongetje bij de kinderopvang (archieffoto). Beeld © ANP

Om de veiligheid van kinderen te verbeteren, wordt het toezicht op de kinderopvang verder aangescherpt. Vanaf maart volgend jaar worden ook stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers continu gescreend op strafbare feiten.

Na de Amsterdamse zedenzaak werd in 2013 al een personenregister ingevoerd voor mensen die werken in de kinderopvang. Die continue screening gold alleen voor vast personeel.

Beleid aangescherpt

Volgend jaar wordt het beleid flink aangescherpt. Dan moeten ook stagiairs, oproepkrachten en vrijwilligers zich inschrijven in het personenregister en daarbij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Er wordt vervolgens continu gecheckt op relevante strafbare feiten. 

Als er iets strafbaars aan het licht komt, wordt de kinderopvang geïnformeerd. Als de veiligheid van een kind in gevaar is gebracht, kan diegene zelfs zijn baan verliezen.

Kwetsbaar 

Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) licht toe: "Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid. Het register helpt om iedereen in beeld te krijgen die in de opvang met kinderen werkt."

In de afgelopen vier jaar heeft de overheid 225 meldingen binnengekregen van mensen die werken in de kinderopvang. Gemiddeld gezien gaat het om zo'n vijf meldingen per maand. 70 procent van die meldingen had betrekking op de gastouderopvang. 

Meer op rtlnieuws.nl
Peuterspeelzaal wordt kinderopvang: dat gaat dit betekenen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore