Nederland

Onderzoeksraad: risico's tijdens de jaarwisseling zijn te groot

28 november 2017 18:15 Aangepast: 28 november 2017 21:24
De jaarwisseling in Rotterdam (archiefbeeld) Beeld © ANP

De risico's tijdens de viering van oud en nieuw zijn onaanvaardbaar groot. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch conceptrapport over de jaarwisseling. De Raad noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. Vooral vuurwerk is een probleem.

De Onderzoeksraad heeft de jaarwisseling onderzocht omdat er elk jaar veel misgaat. Zo zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. "De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere Oud en Nieuw", concludeert de Raad.

Toezicht deugt niet

In veertig procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. De kritiek op de controle van vuurwerk is groot. Zo is er van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en deugt het toezicht erop niet. Ook het illegale vuurwerk veroorzaakt problemen. De aanpak van illegaal vuurwerk en van illegale vuurwerkhandelaars levert weinig op.

ZIE OOK: Ceriel (27) handelde in zwaar illegaal vuurwerk: 'Ik ben geen crimineel'

Omdat de kracht van het vuurwerk de laatste jaren is toegenomen, in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar met dat van één of zelfs meerdere handgranaten, kan dat ernstige gevolgen hebben.  

Vuurwerkbom ging af

Anthony raakte zwaargewond nadat hij vuurwerk afstak.

Dat gebeurde bij Anthony Ruys (27) uit Lelystad. Hij stak vier jaar geleden een illegale vuurwerkbom af. Het ging dramatisch mis omdat de bom te vroeg afging, vlak bij zijn hand. "Door de adrenaline voelde ik niet eens dat de helft van mijn hand er af was geschoten. Ik heb nog een paar dingen gezegd, toen ben ik tegen de vlakte gegaan."

Anthony, tegelzetter van beroep, verloor zijn bedrijf. Hij zat anderhalf jaar thuis om te herstellen en onderging verschillende operaties. Van zijn wijsvinger is een duim gemaakt. "Je probeert het elke keer een plekje te geven, maar de wond gaat steeds weer open."

Miniatuurvoorbeeld

De hand van Anthony vlak na het ongeluk.

Gemeenten rommelen maar wat aan

Anthony kocht zijn illegale vuurwerk gewoon op straat. "Het is net als drugs, op elke straathoek kun je het kopen." De Onderzoeksraad heeft gekeken naar de rol van de politie en de overheid. Over beide zijn ze kritisch. De politie heeft gebrekkige kennis van criminele organisaties achter de vuurwerkhandel. Het is 'dweilen met de kraan open', concludeert de Raad.

Ook blijkt uit het rapport dat gemeenten maar wat aanrommelen. Veel gemeenten weten vaak niet precies wie nou wat moet doen en ook hebben gemeenten ten onrechte vaak zoiets van: 'ach het hoort er nu eenmaal bij'. Dat leidt volgens de Raad tot een niet aanvaardbaar risiconiveau. De Onderzoeksraad doet geen aanbevelingen. 

De maat is vol

Voor burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar is de maat vol. Hij pleit voor een algeheel vuurwerkverbod en hoopt dat alle gemeenten dat overnemen. "De Rijksoverheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen en een algeheel verbod invoeren. Het is niet meer van deze tijd dat we één keer per jaar een ongeorganiseerde bende toelaten met zoveel gevaren en risico", zegt de burgemeester tegen RTL Nieuws.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een algeheel vuurwerkverbod. "Maar mocht de Onderzoeksraad daar met zijn aanbevelingen toch naar neigen, dan kan daar zomaar verandering in komen", zegt politiek commentator Frits Wester. 

Gebruik alleen legaal vuurwerk

Slachtoffer Anthony ziet weinig in een algeheel vuurwerkverbod: "Je houdt de verkoop van illegaal vuurwerk toch niet tegen. Hoe harder je iets verbiedt, hoe liever mensen het doen. Je bent jong en je wilt wat."

Anthony heeft zijn lesje wel geleerd: voor hem geen vuurwerk meer. En hij heeft een tip: "Als je vuurwerk gebruikt; kies dan voor legaal vuurwerk en hou je aan de regels."

Cijfers vuurwerk

  • Tijdens Oud en Nieuw zijn er elk jaar 10.000 incidenten: van mishandeling tot aan branden en vernieling.
  • In 40 procent van de gevallen gaat het om vuurwerk, dat zijn 4000 incidenten.
  • Gemiddeld valt er één dode per jaar, zijn er 500 gewonden er loopt de schade in de miljoenen.
  • Steeds vaker wordt illegaal vuurwerk online besteld.
  • Postbedrijven spelen daarbij een belangrijke rol: particulieren kopen illegaal vuurwerk namelijk vaak via internet en krijgen dit dan per postpakket thuis afgeleverd. 
RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`