Politiek

Ceriel (27) handelde in zwaar illegaal vuurwerk: 'Ik ben geen crimineel'

28 november 2017 18:15 Aangepast: 06 december 2017 08:41
Beeld © ANP

De 27-jarige Ceriel zat drie weken in de cel omdat hij handelde in zwaar illegaal vuurwerk. De honderden cobra's, zware knallers en 1500 vlinders had hij opgeslagen op het bedrijventerrein van zijn ouders. "Tuurlijk heb ik spijt en was het dom, maar ik ben geen crimineel."

Ceriel uit Twente (volledige naam is bekend bij de redactie) zat in de top van de motorsport toen hij handelde in illegaal vuurwerk. Het is nu vier jaar geleden. "Vanwege het crossen kwam ik veel in België", vertelt Ceriel. Via via leerde hij Belgen kennen die in zwaar vuurwerk handelden. "Ik was in die tijd dol op dat zware, harde knalwerk. Het was gewoon kicken."

Honderden cobra's

Omdat motorcross een dure sport is, besloot hij via zijn Belgische contacten illegaal vuurwerk aan te schaffen. Met de verkoop kon hij mooi wat geld bijverdienen, was zijn gedachte. "Ik wil het niet goedpraten, maar ik wilde echt geen mensen pijn doen."

Volgens de officier van justitie had Ceriel 20.000 euro besteed aan het kopen van zeer zwaar vuurwerk. Hij zou er volgens de officier wel 100.000 euro mee kunnen verdienen. Ceriel sloeg de honderden vlinders, cobra's en het knalvuurwerk bij het houtvezelbedrijf van zijn ouders in Twente. "Ik had het verstopt in een aanhangwagen. Op een plek waar niemand kwam."

Nog voordat zijn handel ging lopen, stond de politie eind 2013 op het bedrijventerrein van zijn ouders. "Ze hadden zes tips binnengekregen", vertelt Ceriel. "Mijn vader belde me op. 'Er staat volk op het terrein', was zijn boodschap. Ik moest me de volgende dag melden op het politiebureau in Borne."

Fout 

Toen hij daar kwam werd hij meteen in een cel gezet. Al het vuurwerk werd in beslag genomen, volgens de politie in totaal 8.500 kilo."Ik werd behandeld als een crimineel en werd opgesloten in een kleine cel. Ik mocht met niemand contact hebben. Het was heftig. Na drie dagen werd ik overgeplaatst naar een andere gevangenis. Daar heb ik nog drie weken vastgezeten. Ik heb er nachtmerries van gehad. Het was heel heftig allemaal."

Achteraf wist hij dat hij fout was, maar dat het zo'n grote strafzaak zou worden, had Ceriel nooit verwacht. "Ik was toen wat rebels. Ik wil het echt niet goedpraten, maar ik vind nog altijd dat de straf enorm was."

De eis was een jaar gevangenisstraf. Als het ondeugdelijke vuurwerk de lucht in was gegaan, dan was er volgens de officier niets meer over van het bedrijf of van het huis van zijn zus en zwager.​ Ceriel legde zich daar niet bij neer. Want: hoe fout ook, hij vindt zichzelf geen crimineel. "Ik had nog nooit iets fout gedaan, had geen strafblad, nooit een mens pijn gedaan." Ceriel heeft drie verschillende advocaten gehad. Uiteindelijk kreeg hij drie jaar voorwaardelijk, een taakstraf van 150 uur en 5000 euro boete.

Nog altijd spijt

Hij denkt nog geregeld aan de gebeurtenis. "Ik heb er nog altijd spijt van en achteraf is het gewoon dom en naïef geweest, maar ik vind het nog wel altijd bijzonder dat iets in België mag en dat ik hier als een grote boef ben behandeld."

Na de gebeurtenis heeft hij nooit meer vuurwerk in zijn handen gehad. Ook het motorcrossen staat op een lager pitje. "Ik ben eigenaar van het bedrijf van mijn ouders.  Ik ben druk met de zaak en dat gaat heel goed. Vuurwerk doet me niets meer. Het was een stomme actie achteraf. Een harde les. Mijn ouders waren erg geschrokken, dat vertrouwen moest ik terugwinnen."

Illegaal vuurwerk: 'Je kunt gewoon via de post bestellen'

  • Veel illegaal vuurwerk wordt in België gehaald maar steeds vaker online besteld.
  • Een woordvoerder die via Facebook adresjes voor illegaal vuurwerk regelt, vertelt: "Via Facebook, Instagram en Snapchat kan je in contact komen met lokale dealers. Er zijn denk ik wel zo'n 50.000 verkoopadresjes waar mensen illegaal vuurwerk kunnen halen in ons land. De dealers halen het vaak in Polen aan het begin van het jaar en verkopen het daarna door. Je kunt gewoon via de post bestellen. Als je met PayPal betaalt, kan je zelfs geld terugkrijgen als het niet aankomt."  
  • Het illegale vuurwerk heeft soms de kracht van een granaat.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoeksraad: risico's tijdens de jaarwisseling zijn te groot

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore