Nederland

Minister Koolmees: blokkade tegenstanders Zwarte Piet over de schreef

20 november 2017 18:29 Aangepast: 20 november 2017 21:25
Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vindt dat voorstanders van Zwarte Piet afgelopen zaterdag over de schreef zijn gegaan. Een snelwegblokkade 'kan natuurlijk niet', zegt Koolmees tegen RTL Nieuws.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof liet zich vanmiddag ook uit over de discussie. Hij zei dat er op dit moment geen sprake is van 'vormen van extreem geweld' rondom de discussie, maar dat kan volgens hem 'makkelijk omslaan'. "Onder de invloed van het gepolariseerde debat kunnen er allerlei idioten zijn die daaraan rechten ontlenen om dan maar geweld te gebruiken, ter linker- en ter rechterzijde." 

'Dat kan natuurlijk niet'

Minister Koolmees zegt dat hij 'de emoties' van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet goed begrijpt. "Maar als op de snelweg een blokkade wordt opgeworpen, en dat mensen ook in gevaar worden gebracht, dat kan natuurlijk niet."

Ook zegt de minister dat hij het belangrijk vindt dat 'in een democratische rechtsstaat ook de minderheden worden gehoord'. "En dat mensen die een vergunning hebben om te demonstreren ook in staat worden gesteld om te demonstreren. En dat is helaas niet gebeurd."

Koolmees wil zelf geen standpunt innemen over Zwarte Piet. "Het kabinet legt niet van bovenaf op hoe Zwarte Piet eruit moet zien. Die discussie moet in de samenleving worden gevoerd: geweldloos en met respect."

Miniatuurvoorbeeld

Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de blokkade. Foto: ANP. 

Demonstratie verboden

Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden zaterdag tijdelijk de snelweg A7 bij Oudehaske. Actievoerders die wilden protesteren tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werden zo tegengehouden. 

Leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet hadden wel toestemming voor hun demonstratie in Dokkum, maar na de blokkade werd de actie alsnog verboden. De veiligheid van de demonstranten en van het publiek was volgens de locoburgemeester van Dongeradeel niet te garanderen. 

Zo zijn de pieten veranderd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`