Politiek

Ruzie en teleurstelling bij PVV-kandidaten: 'Het gaat alleen maar over de islam'

24 november 2017 18:05 Aangepast: 18 december 2017 16:04
Hans Hofte, Eddy van Duijn en Michel Mulder. Beeld © Eigen foto's

Het is een zware operatie voor de PVV: de partij wil in 60 gemeenten meedoen aan de verkiezingen. De zoektocht naar geschikte mensen verloopt moeizaam. Afgehaakte kandidaten zijn teleurgesteld. "De selectie is amateuristisch en het gaat alleen maar over de islam", zeggen ze. "De PVV wil alleen jaknikkers."

RTL Nieuws sprak met verschillende PVV'ers die inmiddels zijn afgewezen of zelf hebben bedankt voor een plek op de lijst in hun gemeente. De gedeelde kritiek is: de selectieprocedure verloopt amateuristisch, de focus ligt veel te veel op de islam en kritische leden worden eruit gezet waardoor het niveau van kandidaten dat overblijft, zorgelijk laag is.

Onenigheid

Ilse Blom uit Emmen zag het helemaal zitten: een nieuwe carrière in de plaatselijke politiek voor de PVV. Bij de landelijke verkiezingen werd de PVV in Emmen de grootste partij. Dus wil Wilders daar graag een lokale afdeling oprichten.

ZIE OOK: Zij ruilden Wilders en Rutte in voor Baudet: 'Hij kan de grootste worden'

"Ik ben geen racist, maar sta wel achter de meeste punten van de PVV", zegt Ilse. "Omdat ik onder meer wilde opkomen voor de sociale minderheden, meldde ik me aan als PVV-kandidaat." Haar enthousiasme verdween snel. 

'Schrok van het niveau'

"In de opleidingsklasjes van Emmen, Coevorden, Assen, Borger-Odoorn en Hoogeveen zaten zo'n 40 mensen. Ik schrok van het niveau. Er zaten mensen tussen die om de verkeerde redenen de politiek in wilden: puur en alleen vanwege hun haat tegen de islam of om er persoonlijk beter van te worden. Als er aan hen werd gevraagd om iets in te brengen, kwam er werkelijk niets uit."

Ilse waarschuwde de PVV-Statenleden die de vorming van de fractie begeleidden. "Er werd niet naar mijn zorgen geluisterd. Ze wilden zo graag een PVV-afdeling uit de grond stampen, daar werd krampachtig aan vastgehouden." Ilse gaf niet op. Ze volgde ieder klasje en ging naar elke vergadering. Toen ze als fractievoorzitter werd aangewezen, ging het mis.

"Iedereen kreeg onenigheid met elkaar en er werd gelekt naar de media waardoor het wantrouwen nog groter werd. De regie vanuit de provincie was beroerd. Ik werd voor van alles en nog wat uitgemaakt, maar daar werd niet tegen opgetreden." Ilse stapte op. "Ik heb geen enkel vertrouwen meer in een goede fractie in Emmen."

Thumbnail

Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto: ANP. 

Haat en nijd

Adriana Fonseca was als vrijwilliger betrokken bij het PVV-klasje in Assen. Ze was enthousiast, gaf zelfs elke maand 100 euro aan de partij en had vertrouwen in een plaatselijke PVV- afdeling.

"Maar al snel werd het een zooitje", vertelt Adriana. "Er was veel haat en nijd onderling. Een Statenlid van de provincie drukte enorm zijn stempel op alles. Hij kleineerde mensen. Mensen mochten niets naar buiten brengen. Er werd door de provincie zelfs naar de lokale media gebeld om PVV'ers niet te geloven. Het wantrouwen onder de kandidaten werd groter en groter."

Het draaide ook veel te veel om de islam, zegt Adriana. "Onze inbreng over het maaibeleid bijvoorbeeld, een belangrijk issue in onze gemeente, daar werd niet naar geluisterd. Er werd zelfs een grapje over gemaakt: 'Maaibeleid? Dat is geen PVV-beleid,werd er gezegd.'"

Verhuisd naar Den Haag

Het Drentse klasje is nu naar Den Haag verhuisd en wordt begeleid door Tweede Kamerlid Gidi Markuszower, weet Ilse Blom. "Het gaat vrijwel alleen nog maar over de islam. Dat is alleen maar erger geworden, heb ik begrepen van mensen die nog in het klasje zitten. De PVV wil dolgraag dat er een afdeling komt in Emmen. Maar als je het mij vraagt, adviseer ik: begin er niet aan. Met deze mensen is het gedoemd te mislukken."

Statenlid Nico Uppelshoven, fractievoorzitter van de PVV in Drenthe, wil weinig kwijt over de gang  van zaken. "We maken eind van de maand bekend waar we in Drenthe mee gaan doen." Hij geeft toe dat het 'lastig is om goede kandidaten' te krijgen. "Dat geldt voor elke partij. Maar voor ons is het nog lastiger omdat goede kandidaten last krijgen van intimidatie en bang zijn voor problemen met vrienden en op het werk. Als je ervoor uitkomt dat je voor de PVV aan de slag wilt, heb je het in dit land moeilijk."

Bedreiging

Dat maakt PVV-kandidaat Hans Hofte, een plaatselijke bekendheid in Enschede, mee. Hij was jarenlang politicus voor de Stadspartij en wilde namens de PVV een comeback maken. Maar toen hij zich op het provinciehuis van Overijssel meldde, ging het mis. "Er stonden fotografen van de krant. Er belandde ook een foto van mij in de krant Tubantia."

Hans werd bedreigd op zijn huisadres. "Ik heb daarvan melding gedaan bij de politie", zegt hij. Niet snel daarna kwam het nieuws dat de PVV hem niet meer wilde hebben. "Omdat ik me niet aan de radiostilte had gehouden." Heel erg rouwig is Hans er niet om.

Miniatuurvoorbeeld

Hans Hofte: 'Meteen een bedreiging aan mijn adres'

"Ik ben geschrokken van die bedreiging en bovendien moest ik drie boeken aanschaffen over moslims, terwijl dat helemaal niet zo'n ding is in Enschede." Hij vervolgt: "Het was allemaal heel amateuristisch. Alleen de jaknikkers mochten blijven en het ging alleen maar over de islam. Zo ben ik niet."

Boeken over de islam

Ook plaatsgenoot Eddy van Duijn haakte af omdat hij vond dat er geen ruimte was voor andere onderwerpen dan de islam. De marktkoopman heeft er een nare bijsmaak aan overgehouden. "Ik ben zelfstandig ondernemer en wilde me graag inzetten voor lokale ondernemers in onze stad." Hij meldde zich op 19 april op het provinciehuis in Zwolle.

"Ik had er veel zin in, maar de lol ging er al snel vanaf omdat het van het begin af aan heel erg extreem was. Ik zat in een klasje met vijf mensen en moest alles over de islam uit mijn hoofd leren. Ik moest in een weekend twee boeken aanschaffen en lezen. De maandag erop zou ik daarover overhoord worden. Het waren heel fanatieke types die heel extreem waren."

Miniatuurvoorbeeld

Ed van Duijn: 'Ik wilde meer inbrengen dan alleen islam, islam, islam.'

Volgens Van Duijn ging het alleen maar over asielzoekers en allochtonen. "Maar er spelen heel andere onderwerpen in onze stad. Als je daar iets over zei, werd er niet naar je geluisterd." Van Duijn begon zich door de hardnekkige focus op de islam ongemakkelijk te voelen bij de partij. "Ik had er op een gegeven moment geen goed gevoel meer over. Als je alleen moet uitdragen wat zij belangrijk vinden, dan krijg je een stempel. Dan kom je nooit meer ergens aan de bak."

Volgens Hofte en Van Duijn is er veel geheimzinnigheid rond de vorming van de afdeling in Enschede. "De één na de ander is afgehaakt. Alleen de jaknikkers zijn gebleven. Het zou me verbazen als die afdeling er ooit gaat komen."

Geen tegengas

Miniatuurvoorbeeld

Die ervaring deelt ook Michel Mulder uit Zoetermeer. Hij was graag raadslid geworden. "We begonnen met een klasje van 12 mensen. Uiteindelijk bleven er 6 over. De goede mensen werden weggejaagd, de slechte kandidaten bleven. Ik had een heel verkiezingsprogramma van 14 pagina's geschreven. Met alles erop en eraan. Maar ik heb er niets opgehoord. Nul feedback. Het was zo eenzijdig allemaal."

Volgens Mulder werd het ook niet eerlijk gespeeld. "Het ging allemaal maar over islam, islam, islam. Er werd niet naar mij geluisterd, tegengas werd niet gewaardeerd. Er zat totaal geen lijn in de bijeenkomsten, geen visie. Als je de vinger op de zere plek legde, werd je eruit geknikkerd. Er worden nog steeds kandidaten opgeroepen, terwijl alles al in volle gang is."

Mulder wil niet met modder gooien. "Ik vind Wilders nog steeds goed, omdat hij ergens voor staat. Maar als hij met dit soort mensen aan het werk gaat, wordt het een bak ellende." Volgens Mulder is er een clubje overgebleven dat elkaar totaal niet vertrouwt. De goede mensen hebben de PVV'ers van de provincie eruit gejaagd. Ik mag hopen dat Zoetermeer niet met deze mensen mee gaat doen." 

Kan vervelend zijn

PVV-leider Geert Wilders geeft toe dat er kandidaten teleurgesteld kunnen raken. "Bij een selectieprocedure heb je altijd, bij elke partij, ook mensen die ontevreden zijn omdat ze niet mee mogen doen of om dat ze te licht zijn bevonden voor een lijst", zegt Wilders in een reactie tegen RTL Nieuws.

"Het kan ook zo zijn dat we in gemeenten vinden dat we onvoldoende goede mensen hebben. Dan besluiten we niet mee te doen. En dat kan voor kandidaten vervelend zijn, als ze vinden dat ze wel heel goed zijn. En soms zijn mensen heel blij en soms zijn mensen heel boos, dat hoort er allemaal bij."

Oprichting van PVV-afdelingen:

  • Geert Wilders kondigde na de verkiezingen in maart aan, dat hij met zijn PVV in 60 gemeentes mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor 2018.
  • Of hij dat gaat halen is onduidelijk. Het is de bedoeling dat hij in december bekendmaakt in welke gemeentes de PVV mee gaat doen.
  • De partij zet de provinciale afdelingen in voor de selectieprocedure.​
  • Omdat de partij geen leden heeft en dus ook geen lokale organisaties, is het extra moeilijk om kandidaten te vinden.
  • De kandidaten worden opgeleid in klasjes.
  • Wilders erkende eerder al dat er ook kandidaten doorheen kunnen glippen die niet geschikt zijn. "Er zit altijd een risico in. Als je groeit, dan kan het ook een keer fout gaan. Dat weet ik en dat zeg ik ook heel eerlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`