Tech

Ruurd maakt game om nepnieuws te herkennen: 'Iedereen trapt er weleens in'

14 november 2017 20:21 Aangepast: 15 november 2017 14:23
Een game om nepnieuws tegen te gaan staat nu online (archieffoto) Beeld © Getty Images

Minister Kajsa Ollogren waarschuwt vandaag voor nepnieuws en roept iedereen op: 'wees alert'. Maar hoe trap je niet in een nepbericht? Hagenaar Ruurd Oosterwoud heeft een game ontwikkeld om nepnieuws te herkennen.

Ruurd Oosterwoud houdt zich al een paar jaar bezig met nepnieuws. "De berichten worden steeds professioneler en zien er steeds gelikter uit. Daardoor ben je sneller geneigd om deze berichten te geloven."

Omdat het steeds moeilijker is om te zien wat misleiding en niet, moeten mensen weten hoe het werkt, zegt Oosterwoud. Vorige week lanceerde hij een game waarbij spelers het echte nieuws van het nepnieuws moeten onderscheiden. "Je maakt met deze game zelf nepnieuws. Door de trucjes die je gebruikt, leer je de manieren van het maken van nepnieuws te herkennen. En dat kan goed van pas komen, het maakt je alerter."

Tips

Het is volgens Oosterwoud heel makkelijk om nepnieuws te verspreiden, maar moeilijker om het op te sporen en te bestrijden. "Want dan zoekt men gewoon een nieuwe route." 

Naast de game heeft Oosterwoud meer tips: "Als een bericht doordrenkt is met emoties en meningen kan dat een teken zijn dat het bericht (gedeeltelijk) nep is. Het gaat dan niet om het nieuwsfeit maar het doel van het verhaal is om de publieke opinie te beïnvloeden."

Miniatuurvoorbeeld

Ook is het altijd goed om bij twijfel deskundigen die worden aangevoerd in het bericht te checken. "Wie zijn ze? Bestaan ze echt? En reacties onder het bericht kunnen een teken zijn. Zijn de reacties sturend of opvallend positief, dan zou het weleens een misleidend bericht kunnen zijn."

Gewilde onderwerpen

Vooral onderwerpen die polariseren zijn een gewild onderwerp om nepnieuws over  te maken. "Denk aan MH17-berichten en artikelen over het Oekraïne-referendum. Maar ook berichten over asielzoekers die een diefstal hebben gepleegd kunnen worden misbruikt. Rond het feit worden verkeerde cijfers de wereld ingebracht. Daardoor gaan mensen bijvoorbeeld geloven dat bijna alle asielzoekers criminelen zijn." 

Vooral ten tijde van verkiezingen en referenda moet je alert zijn op nepnieuws. "In Rusland staan hele fabrieken die nepnieuws maken. In ons land zijn die er niet, zover bekend. Maar er zijn wel mensen die vanuit hun zolderkamer nepberichten de wereld insturen. Vaak mensen die te veel tijd over hebben."

Hoe gevaarlijk het is? "Op langere termijn kan het gevaarlijk zijn omdat het uiteindelijk het debat steeds meer gaat beheersen en het wantrouwen in de samenleving er door vergroot wordt."

Hier de game.

Meer op rtlnieuws.nl
Nepnieuuws gevaarlijk voor Nederland

RTL Nieuws
`