Nederland

Daar is-ie dan: de vlag in de Tweede Kamer

14 november 2017 14:17 Aangepast: 14 november 2017 17:34
Daar staat-ie: de vlag

De Nederlandse vlag staat sinds vandaag in de Tweede Kamer. Vlak achter de plek waar de Kamervoorzitter zit, zodat de nationale driekleur goed in beeld is. Kosten van de vlag: 100 euro exclusief voet en stok.

Begin deze maand besloot een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dat de Nederlandse vlag in de nationale vergaderzaal moet komen. De SGP diende daarvoor twee weken geleden een voorstel in. Sindsdien zijn diverse mensen bezig geweest met het vlagproject

Rostrum

Het was nog even zoeken wat de beste plek was. Na enig beraad is gekozen voor een plek achter het rostrum: de tafel van de voorzitter. "Dat hebben we gedaan omdat de vlag nu goed in beeld is", zegt Marloes Konings, woordvoerder van de Tweede Kamer. 

De vlag is gemaakt door FaberExposize. "Dat was het eerste bedrijf dat zich meldde en in staat was om de Tweede Kamer snel en kundig van dienst te zijn", zegt Konings. "De voet en stok zijn gemaakt door Koppers meubel- en interieurbouw. De familie Koppers heeft er het hele weekend aan gewerkt. De vlag is gemaakt van satinette, een stof die heel stevig is. De vlag kost 100 euro, exclusief btw. De kosten van de voet en stok moeten nog worden berekend. Er komt nog een definitieve handgemaakte stok en voet van perenhout. Daar is ook het meubilair in de Kamer van gemaakt."

Heel normaal

In veel landen is het heel normaal dat de nationale vlag wappert in het parlement. De PVV deed al eerder het verzoek om het nationale symbool in de Tweede Kamer te krijgen. Dat lukte niet, tot ergernis van de partij. Maar nu is een meerderheid van de Tweede Kamer voor de komst van de vlag en staat hij standaard in de nationale vergaderzaal.

De nieuwste aanwinst zorgt op Twitter voor wisselende reacties: sommigen vinden hem maar 'een beetje treurig' of vragen zich af: 'is dat ding van karton?' 

Meer op rtlnieuws.nl
Tweede Kamer dolblij met komt van de vlag

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore