Nederland

Stichting MH17: 'Begrijpelijk besluit, maar ook gemis dat Omtzigt voorlopig stopt'

13 november 2017 18:02 Aangepast: 13 november 2017 19:31
Piet Ploeg van de stichting Vliegramp MH17 Beeld © ANP

"Ik snap het besluit van Pieter Omtzigt, maar als ik zijn verklaring lees vind ik het minder erg dan gedacht", dat zegt Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. "Ik geloof nog steeds dat Omtzigt als belangrijkste doel heeft om de waarheid van de ramp boven tafel te krijgen."

De voorzitter van de stichting sprak Pieter Omtzigt vanmiddag nog. "Hij heeft een brief geschreven aan alle nabestaanden waarin hij uitleg geeft. Dat vind ik netjes van hem."

'Minder erg gedacht'

Omtzigt werd gezien als een van de best geïnformeerde en kritische Kamerleden in het MH17 dossier, maar raakte dit weekend in opspraak. Volgens het NRC zou Omtzigt in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige hebben laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, beweerde de krant op basis van sms-verkeer en geluidsopnames. Zo hielp het CDA-Kamerlid een fout verhaal de wereld in.  

Omtzigt betreurt de fout. Vanmiddag kwam hij met een verklaring en maakte hij bekend dat hij voorlopig stopt met het MH17-dossier. Wel blijft hij aan als Kamerlid.

"Als ik de verklaring van Omtzigt zo lees, vind ik het minder erg dan gedacht", zegt Ploeg. "Er blijven nog vragen en het was niet verstandig wat hij heeft gedaan, maar ik begrijp het wel beter. We gaan nog verder met Omtzigt praten, maar het is wel duidelijk dat hij niet met opzet de boel heeft gefrustreerd. Dat gevoel heb ik absoluut niet. Ik vind het jammer dat dit is gebeurd, maar ik ben niet boos op hem. Mensen kunnen fouten maken."

Heel boos

Ploeg snapt niet goed waarom het CDA-Kamerlid vandaag pas met de verklaring komt. "Als hij dit eerder had gedaan, dan had het misschien niet zo ver hoeven komen."

Volgens de voorzitter van de stichting zijn de nabestaanden van MH17 verdeeld over het Kamerlid. "Sommige nabestaanden zijn heel boos op hem. Maar er zijn er ook die achter hem blijven staan omdat hij zich zo inzet. Hij ging hij af en toe heel ver in het stellen van vragen, maar hij wil de waarheid boven tafel. Ik geloof nog altijd dat dat zijn belangrijkste doel is."

Meer op rtlnieuws.nl
Pieter Omtzigt stopt voorlopig met MH17-dossier

 

RTL Nieuws
`