Nederland

'Enorme deuk in geloofwaardigheid CDA-Kamerlid Omtzigt op MH17-dossier'

11 november 2017 21:02 Aangepast: 11 november 2017 21:13
Pieter Omtzigt blijft wel aan als Kamerlid Beeld © ANP

De geloofwaardigheid van het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op het MH17-dossier heeft vandaag een enorme deuk opgelopen. Dat zegt politiek commentator Frits Wester na de onthulling dat Omtzigt een Oekraïense nepgetuige heeft laten spreken voor een zaal vol nabestaanden van de MH17-ramp.

Volgens NRC Handelsblad heeft de Oekraïner als MH17-getuige op de bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam twijfel gezaaid over de toedracht van de ramp. Maar hij blijkt helemaal geen getuige te zijn.

Tekst van Omtzigt

De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, schrijft NRC op basis van sms-verkeer en geluidsopnames. De man verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Een theorie uit Rusland. De Russen suggereren dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Volgens het Joint Investigation Team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is bewezen dat het toestel neergehaald is door een Russische Buk-raket. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), onder het voorzitterschap van Tjibbe Joustra concludeerde dat.

Onbegrijpelijke actie

Joustra laat Wester vandaag weten, niets te begrijpen van het gedrag van Omtzigt. "Als dit waar is, is het een onbegrijpelijke actie van het Kamerlid dat onnodig twijfel zaait over ons gedegen onderzoek", zegt Joustra. Het speelt volgens hem de Russen in de kaart.

Wester denkt dat het consequenties gaat hebben voor Omtzigt. "Het lijkt me sterk dat hij woordvoerder op dit onderwerp kan blijven. De geloofwaardigheid van Omtzigt op het MH17-dossier heeft enorme deuk opgelopen. Het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gesproken."

Video: Reconstructie MH17: Hier werd raket afgevuurd:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Omtzigt betreurt 'onzorgvuldig handelen' met nepgetuige MH17

`