Nederland

Omtzigt betreurt 'onzorgvuldig handelen' met nepgetuige MH17

11 november 2017 11:26 Aangepast: 11 november 2017 17:02
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betreurt dat hij in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige heeft laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. "Ik heb onzorgvuldig gehandeld in mijn gedrevenheid op dit dossier vragen te beantwoorden."

Volgens NRC heeft de Oekraïner als MH17-getuige op de bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam twijfel gezaaid over de toedracht van de ramp. Maar hij blijkt helemaal geen getuige te zijn.

De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, schrijft NRC op basis van sms-verkeer en geluidsopnames

De man verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Een theorie uit Rusland. De Russen suggereren dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Buk is bewezen

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is bewezen dat het toestel neergehaald is door een Russische Buk-raket

Omtzigt sprak voor de bijeenkomst uitgebreid met de nepgetuige uit Oekraïne, schrijft de NRC. Hij zou in een een sms 'kernpunten' hebben geschreven die de tolk van de man bij de lezing moest uitspreken.

Gehoord door onderzoeksteam

De Oekraïner zou het Kamerlid hebben verteld dat hij al was gehoord door het Nederlandse onderzoeksteam en dat zij van Duitsland al een rapport met zijn getuigenis hadden ontvangen. Toch werd volgens de krant op de bijeenkomst de indruk gewekt dat de man nog niet gehoord was.

Omtzigt zou verder in de tekst hebben geschreven dat de Oekraïner moest uitspreken dat hij zelf het vliegtuig heeft zien neerstorten. Maar hij was zelf geen getuige, alleen zijn vrouw zou het hebben gezien.

Reactie Omtzigt

Tegen NRC Handelsblad zegt Omtzigt dat hij 'niet te hebben begrepen' dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Ook was voor de CDA'er niet duidelijk of de man al door het onderzoeksteam was gehoord.

Het Kamerlid stuurde deze tweet als reactie:

Zeer gedreven

Volgens politiek commentator Frits Wester staat Omtzigt bekend als een deskundig en zeer gedreven Kamerlid. "Hij wil altijd het naadje van de kous weten. Soms tot ergernis van collega's en bewindslieden. Dat siert hem. Wat er nu gebeurd is rond de zogenoemde nepgetuige doet wel afbreuk aan zijn geloofwaardigheid op dit dossier."

Een woordvoerder van het CDA zegt tegen RTL Nieuws dat Omtzigt verder vandaag niet zal reageren. Ook CDA-leider Sybrand Buma zal geen reactie geven. Stoppen met het MH17-dossier, ligt volgens de woordvoerder 'niet op tafel'.

Reconstructie MH17: vanaf hier werd de BUK-raket afgevuurd

Hoe is het Openbaar Ministerie erachter gekomen dat MH17 werd neergeschoten vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne? En dat de raketinstallatie uit Rusland komt? Bekijk hier de volledig geanimeerde reconstructie.

Meer op rtlnieuws.nl:
OM: BUK die MH17 neerschoot, vanuit Rusland naar rebellengebied gebracht

 

 

`