Nederland

Oproep FNV: Minister, bevries de AOW-leeftijd

11 november 2017 09:42

De FNV heeft een 11-puntenplan gepresenteerd in een poging de verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen. "Dit kost werknemers hun gezondheid", zegt een woordvoerder.

De bond wil dat de komende drie jaar de AOW-leeftijd wordt bevroren op 65 jaar en negen maanden. Het moet mensen mogelijk worden gemaakt de AOW vier jaar eerder of juist later op te nemen, zo adviseert de bond aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid'', aldus de woordvoerder. De verhoging leidt volgens hem tot onvrede en onrust op de werkvloer.

Versleten kniën

De FNV dringt bij de minister ook aan op maatregelen die het voor mensen met een relatief laag inkomen financieel mogelijk maken om eerder te stoppen met werken. "De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken. Ze gaan later met pensioen en leven gemiddeld ook nog eens korter. Ze moeten op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op. Zij worden zo op vier verschillende manieren oneerlijk behandeld."

Andere doelen die de FNV met het 11-puntenplan wil verwezenlijken zijn onder meer het bestrijden van langdurige werkloosheid onder ouderen en het voor werknemers mogelijk maken om fiscaal gunstig een percentage van het loon te gebruiken voor het opbouwen van vermogen.

We bouwen minder pensioen op, maar waarom?

 

 

`