Nederland

Nieuwe generatie komt aan de macht in Den Haag; dit zijn de hoofdrolspelers van de toekomst

11 november 2017 17:40 Aangepast: 11 november 2017 19:51
Klaas Dijkhoff, Wopke Hoekstra, Carola Schouten, Wouter Koolmees en Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Met de komst van het nieuwe kabinet is er ook een nieuwe politieke generatie aan de macht gekomen in Den Haag. Wie beslist straks over de toekomst van ons land? Onze Haagse redactie tipt wie je de komende tijd in de gaten moet houden en waarom.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op een aantal cruciale functies voor verjonging gekozen. De nieuwe generatie in het centrum van de macht is midden 30 tot begin 40. Het gaat om de vicepremiers, de minister van Financiën, en de fractievoorzitter van de grootste partij. Kortom: de Champions League van de Nederlandse politiek. 

Klaas Dijkhoff (36): is hij lenig genoeg?  

Miniatuurvoorbeeld

Dit kabinet kan zomaar eens de laatste klus van VVD-leider Mark Rutte worden. De grootste partij van het land heeft al een kroonprins klaarstaan: Klaas Dijkhoff. De winnaar van het tv-programma De Slimste Mens heeft ook buiten het Binnenhof al een grote bekendheid. Als fractievoorzitter zal hij nu eerst de VVD in de Tweede Kamer smoel moeten geven. 

Dijkhoff durft zijn eigen weg te kiezen. Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie moest hij de vluchtelingencrisis in goede banen leiden. Hij was pragmatisch en koos niet voor snoeiharde rechtse taal. Hij kreeg zelfs van links complimenten als crisismanager. 

De oppositie testte vorige week of de Brabander al een beetje gewend is aan zijn nieuwe rol. Hij bleef stevig overeind en vooral Thiery Baudet kwam nogal van een koude kermis thuis. Hij botste een paar keer met Dijkhoff en droop vervolgens onder hoongelach af

Toch wacht Dijkhoff nog een zware tijd, legt politiek commentator Frits Wester uit: "Als fractievoorzitter van de partij die ook de premier levert, zit je altijd in een lastige rol. Aan de ene kant wil je de fractie, en mogelijk jezelf profileren, maar je moet oppassen publiekelijk de grote baas niet voor de voeten te lopen. Dat vraagt politieke lenigheid en balanceerkunst. "

Wopke Hoekstra (42) weet alles van Financiën, maar is het een politiek dier?

Miniatuurvoorbeeld

In Den Haag staat Wopke Hoekstra al een tijdje bekend als groot talent. Buiten Den Haag zal de vader van vier kinderen minder bekend zijn. Als Eerste Kamerlid van het CDA en partner bij adviesbureau McKinsey stond hij ook nog niet vol in de politieke spotlights. Zijn invloed binnen de partij was wel al groot. Hij schreef bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma. 

Als minister van Financiën zal Hoekstra wel degelijk veel in het nieuws komen. Denk maar eens aan zijn voorgangers: Jeroen Dijsselbloem, Jan Kees de Jager, Wouter Bos en Gerrit Zalm. Stuk voor stuk bekende namen die veel invloed hebben gehad op de Nederlandse politiek. 

Hoekstra kreeg het deze week meteen zwaar te verduren tijdens de Financiële Beschouwingen. Hij bleef overeind in het politieke geweld over onder meer het plan om de dividendbelasting af te schaffen, maar hij maakte ook nog geen grote indruk. Wester: "Het is nog te vroeg om over hem te oordelen. Over zijn deskundigheid op financieel gebied bestaat sowieso geen enkele twijfel. Ook verbaal staat hij zijn mannetje op zijn vakgebied. Maar de komende tijd moet blijken of hij ook echt dat politieke dier is in brede zin." 

Hugo de Jonge (40): grote belofte met tegendraads karakter

Miniatuurvoorbeeld

Het CDA heeft op nog een andere belangrijke positie voor verjonging gekozen. Van Hugo de Jonge zal je de komende tijd als vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk ook nog veel horen. Misschien ken je hem al wel: de nieuwe minister kwam prominent in het nieuws vanwege zijn voorliefde voor opvallende schoenen. Voor de liefhebber: het ging om Portugese schoenen met een 'zachtblauwe bloemenprint'. 

Die schoenengate zegt ook wel wat over het karakter van De Jonge. Denk maar niet dat hij ineens voor degelijke, donkere stappers kiest als er kritiek komt. Ook als wethouder in Rotterdam durfde De Jonge het aan om tegendraads te zijn. Hij ging tegen de CDA-partijlijn in toen hij pleitte voor verplichte anti-conceptie bij ouders die niet voor hun kinderen kunnen zorgen. 

Bij het CDA hebben ze hoge verwachtingen van De Jonge. Hij heeft geen ervaring in de Tweede Kamer maar is toch gevraagd om vicepremier te worden. "Van wethouder in een grote stad met alleen Haagse ervaring als medewerker van ministers ineens zelf minister en vicepremier worden, betekent dat de eigen partij veel in je ziet", zegt Wester. "De Jonge als het prototype van de moderne CDA'er. Hij en Hoekstra lijken beiden kandidaten voor het leiderschap in de toekomst. Best slim van de huidige leider Sybrand Buma om niet één maar twee van die talenten in het kabinet te zetten. Beter dan één gedoodverfde kandidaat die zich ten koste van Buma wil bewijzen en in zijn nek gaat hijgen."

Carola Schouten (40): vicepremier en gedoodverfde opvolger Segers

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe vicepremier namens de ChristenUnie is geen nieuwkomer in Den Haag. Carola Schouten zat ruim zes jaar in de Kamer. Ze onderhandelde over verschillende belangrijke akkoorden met het kabinet-Rutte II en had als mede-onderhandelaar een belangrijke rol bij de totstandkoming van Rutte III.

Toch zal ze voor het grote publiek nog geen bekend gezicht zijn. Als vicepremier krijgt ze wel een belangrijke rol in het kabinet. Wester verwacht dat ze in de toekomst ook nog kan rekenen op de hoofdrol binnen de ChristenUnie. "Schouten is inhoudelijk misschien wel de sterkste politicus van de ChristenUnie. Voorlopig is Gert-Jan Segers de onbetwiste partijleider, maar Schouten is nu al de gedoodverfde opvolger."

Wouter Koolmees (40): rekenwonder, maar wil hij meer?

Miniatuurvoorbeeld

In dit lijstje is Wouter Koolmees een beetje een vreemde eend in de bijt. Zeker, het rekenwonder uit Rotterdam is onderdeel van de nieuwe generatie in het kabinet. En als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal hij de komende jaren ook zijn stempel op het kabinetsbeleid kunnen drukken.   

Maar wordt hij echt één van de hoofdrolspelers van de Nederlandse politiek? Dat valt te bezien. Koolmees moet het voorlopig met minder macht dan zijn generatiegenoten doen. Hij is geen vicepremier en als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal hij ook minder invloed hebben dan bijvoorbeeld Hoekstra en Dijkhoff. 

Waarschijnlijk had Koolmees liever op Financiën gezeten, zegt Wester: "Hij is het financiële wonderkind van D66, maar dat departement ging naar het CDA. Ook als minister van Sociale Zaken kan hij zijn tanden zetten in een flinke kluif en zal hij zich ongetwijfeld voor een groot publiek profileren. Maar het partijleiderschap op termijn? Ik geloof niet dat het zijn grootste ambitie is."

De vijf opvallendste punten uit het regeerakkoord:

Meer op rtlnieuws.nl:

`