Nederland

Kamervoorzitter over ruzie met Kuzu: het heeft niets met verleden te maken

09 november 2017 17:25 Aangepast: 09 november 2017 17:42
Beeld © ANP

DENK-leider Tunahan Kuzu suggereerde vanochtend dat de botsing met Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) te maken had met het verleden. Arib ontkent nu dat het daar iets mee te maken had.

De twee botsten tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties. Kuzu wilde 'een punt van orde maken'. "Ik merk bij u een bepaalde irritatie..."  En: "Als u vermoeid bent, u bent de hele dag een debat aan het voorzitten, ik snap dat u vermoeid bent. Ik vraag u toch wel om normaal een debat te kunnen voeren." Arib sloeg stevig terug. Kuzu kreeg het woord niet meer. "Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken."

Bekijk de botsing: 

Niet de eerste keer

Het was niet voor het eerst dat Kuzu en Arib fel met elkaar in debat gingen. Toen Arib eind maart met ruime meerderheid werd herkozen als voorzitter botste ze ook met Kuzu. De DENK-leider betwijfelde Aribs onafhankelijkheid als voorzitter in haar optreden tegen zijn fractie. Arib zei in die tijd dat DENK 'het aanzien van de Kamer aantast' door in filmpjes specifiek de pijlen te richten op Kamerleden met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

Kuzu liet vanochtend aan RTL Nieuws weten dat hij na afloop van het debat met Arib had gesproken. "De buitenwereld zit tenslotte niet te wachten op gekissebis tussen de Kamervoorzitter en een Kamerlid. Ik denk dat we elkaar nu iets beter begrijpen."

'Verleden met elkaar'

Hij voelde zich wel geroepen om te zeggen dat 'alle Kamerleden wel gelijk behandeld moeten worden. "En ja, Arib en ik hebben nu eenmaal een verleden met elkaar, want we komen uit dezelfde PvdA-fractie, waar ik destijds uit onmin uit ben gestapt." 

Arib laat nu via haar woordvoerder weten dat het met het verleden niets te maken heeft. Ze zit al bijna 20 jaar in de kamer en heeft met iedereen een verleden. "Dat heeft niets te maken met de manier waarop je met elkaar omgaat en is geen belemmering om respectvol met elkaar om te gaan." Verder heeft Arib geen behoefte om te reageren. 

Meer op RTL Nieuws: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore