Nederland

Kuzu ruziet met Kamervoorzitter Arib: 'We hebben nu eenmaal een verleden'

09 november 2017 11:52 Aangepast: 09 november 2017 22:29
Tunahan Kuzu. Beeld © ANP

Een felle confrontatie tussen Tunahan Kuzu en Khadija Arib gisteravond. De DENK-leider suggereerde dat de Kamervoorzitter vermoeid was. Die opmerking schoot bij Arib in het verkeerde keelgat: "Als iemand hier vermoeid is dan bent u het wel. Ik zou zeggen: ga lekker naar huis om uit te rusten."

De twee botsten tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties. Kuzu wilde 'een punt van orde maken'. "Ik merk bij u een bepaalde irritatie..."  En: "Als u vermoeid bent, u bent de hele dag een debat aan het voorzitten, ik snap dat u vermoeid bent. Ik vraag u toch wel om normaal een debat te kunnen voeren." Arib sloeg stevig terug. Kuzu kreeg het woord niet meer. "Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken."

Bekijk de botsing: 

Na het debat hebben de twee een gesprek gehad, zegt Kuzu tegen RTL Nieuws. "Na afloop van de vergadering ben ik naar Arib toegegaan. De buitenwereld zit tenslotte niet te wachten op gekissebis tussen de Kamervoorzitter en een Kamerlid. Ik denk dat we elkaar nu iets beter begrijpen."

Oud zeer

Er zit blijkbaar nog wel oud zeer tussen de twee. "Ik vind wel dat alle Kamerleden gelijk behandeld moeten worden in het debat", zegt Kuzu ook. "En ja, Arib en ik hebben nu eenmaal een verleden met elkaar, want we komen uit dezelfde PvdA-fractie, waar ik destijds uit onmin uit ben gestapt." 

Toen Arib eind maart met ruime meerderheid werd herkozen als voorzitter botste ze ook met Kuzu. De DENK-leider betwijfelde Aribs onafhankelijkheid als voorzitter in haar optreden tegen zijn fractie. Arib zei in die tijd dat DENK 'het aanzien van de Kamer aantast' door in filmpjes specifiek de pijlen te richten op Kamerleden met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

Arib was het incident vanochtend niet vergeten. "Meneer van Dijck (PVV-Kamerlid), ik had gisteravond ook al ruzie met iemand. Moet ik nu ook weer beginnen met ruzie met u?", zei ze bij het begin van het debat over de Algemene Financiële Beschouwingen. 

Meer op RTL Nieuws: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore