De nieuwe financieel specialisten

GroenLinks-econoom Snels: 'VVD houdt mensen voor de gek'

09 november 2017 06:07 Aangepast: 04 december 2017 17:52
Bart Snels

De financieel specialist van GroenLinks, Bart Snels, verzette zich ooit fel tegen links-populisme en werd zelfs even lid van D66. Nu gelooft hij in een linkser geluid. "Het economische recept van de afgelopen 35 jaar is uitgewerkt."

Als iemand veel kanten van de Haagse kaasstolp heeft gezien, dan is het Bart Snels wel. Na zijn studie wilde hij niet in dienst en mocht als vervanging aan de slag bij een maatschappelijke organisatie. Het werd het wetenschappelijke bureau van GroenLinks.

Daarna ging zijn carrière alle kanten op: hij promoveerde op een proefschrift over de relatie tussen politiek en economie, hij werd beleidsmedewerker bij de GroenLinks Tweede Kamerfractie, beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën, journalist bij het blad FEM Business, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, hoofd voorlichting bij de Tweede Kamerfractie van dezelfde partij, redacteur bij Buitenhof en nu is hij weer terug bij zijn partij, als financieel specialist.

D66-intermezzo

Tussendoor was er ook nog een interessant intermezzo: na zijn tijd als hoofd voorlichting bij GroenLinks, werd hij lid van het campagneteam van Alexander Pechtold. Hij hielp Pechtold ook met het boek Henk, Ingrid en Alexander. Snels koos voor een duo-lidmaatschap: van zowel GroenLinks als D66.

In 2011 was er al een voorteken dat Snels een voorliefde had voor de liberalen. Hij schreef een opiniestuk, waarin hij pleitte voor een samenwerking met D66 om zo 'het nieuwe politieke midden' te vormen. Samen optrekken met 'de meer conservatieve, nostalgische, nationalistische' PvdA en SP zou de partij schaden, schreef hij.

Geschreven uit boosheid

Nu liggen de kaarten anders, zegt hij in een van de werkkamers van de GroenLinks-fractie: "Dat stuk is uit boosheid geschreven." Snels was gefrustreerd door het mislukken van Paars-plus, de mogelijke coalitie met daarin VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, en daarna de gedoogconstructie met de PVV. "Ik maakte me toen grote zorgen dat dit de normalisering van de PVV zou gaan worden. En dat links in de verdrukking zou komen. Het speelveld is nu wel anders dan in 2010. De PVV is wel afgeserveerd."

Heeft Wilders dan geen invloed gehad op de VVD en het CDA? "Ja, daarom was het ook lastig voor ons in een kabinet te komen met VVD en CDA. Er moet weer een alternatief komen voor de rechts-conservatieve politiek. Langzaam wordt de race naar de bodem steeds zichtbaarder. Grote bedrijven die steeds minder belasting bijdragen. Dat vraagt een veel linkser antwoord dan ik toen, in 2010, dacht."

Petitie tegen btw-verhoging

Dat 'linksere antwoord' is al in veel opzichten terug te zien in het debat. PvdA, SP en GroenLinks startten samen een petitie tegen de btw-verhoging. En GroenLinks verzet zich, in debat en op sociale media, tegen de verlaging van de winstbelasting voor multinationals. Zoals met dit filmpje, waarbij een Zuidas-type de gewone burger bedankt: multinationals hoeven minder belasting te betalen, burgers meer, zo luidt de boodschap.

Vindt de man, die zich in 2010 nog verzette tegen een links-populistisch antwoord op rechts-conservatisme dit filmpje niet wat ver gaan? Nee: "Het was toch vooral een humoristisch filmpje? Ik vond het niet zozeer populistisch."

Recept uitgewerkt

"Waar het mij om gaat is dat het duidelijk wordt dat er ook een alternatief is." Een alternatief voor het huidige kabinetsbeleid, en voor het beleid van de afgelopen tientallen jaren, bedoelt Snels.

"Vanaf 1980 tot nu is het medicijn steeds hetzelfde: lasten voor bedrijfsleven moeten omlaag, dereguleren, globaliseren is belangrijk. Dat heeft een tijdje gewerkt en veel economische voorspoed opgeleverd." 

"Maar het recept is nu uitgewerkt. We staan volgens mij echt op een keerpunt, waarbij we op een nieuwe manier moeten nadenken over wat nou echt belangrijke sociaal-economische politiek zou moeten zijn. En hoe we er samen op vooruit gaan. En dat toenemende ongelijkheid goed zou zijn voor de economie, dat standpunt pikken mensen niet meer."

Nieuwe Kees Vendrik

Volgens Snels is er nu een andere vraag nodig: "Wat voor samenleving wil je nou eigenlijk zijn? En welke fiscale politiek draagt daar aan bij? Dat is ook waarom ik Kamerlid wilde worden; om dat debat te voeren."

Volgens hem deed (huidig hoofdeconoom bij Triodos) Kees Vendrik, 'een van mijn grote voorbeelden', dat ook erg goed. "Ik vond dat GroenLinks weer een nieuwe Kees Vendrik nodig had. Ik leg de lat maar gelijk heel hoog voor mezelf."

Geen échte hervormingen

Maar er verandert toch wel het een en ander door Rutte III? De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd, arbeid wordt minder belast, er is een ambitieus klimaatdoel. Het huidige kabinet draait weliswaar 'aan honderd knoppen', stelt Snels, maar échte grote hervormingen blijven uit. "Alle economen en fiscalisten zeggen al jaren dat dit belastingstelsel op de schop moet, maar het gebeurt niet."

En het effect van wat ze wél doen, is matig, aldus Snels. "Het kabinet zorgt voor 5 a 6 miljard aan lastenverlichting en het effect op werkgelegenheid is nul, berekende het CPB. Dat vind ik echt bizar." Als het aan Snels lag waren de lage- en middeninkomens er ook veel forser op vooruit gaan. 

Identiteitspolitiek

Maar als dat een breedgedragen standpunt was, waarom is de VVD dan de grootste partij van Nederland geworden? "De VVD mensen houdt mensen voor de gek", stelt Snels. "Ze willen heel graag praten over de islam, migratie en over integratie. Ze zijn veel bezig met identiteitspolitiek, met culturele thema’s."

Dat verbloemt hun economische agenda, vindt de politicus, en zet mensen op het verkeerde been. "Je denkt toch niet dat, als de VVD in de oppositie had gezeten, veel burgers een petitie hadden getekend voor de afschaffing van de dividendbelasting?"

RTLZ spreekt de komende weken met de (nieuwe) financieel specialisten van Tweede Kamerfracties over hun ambities. Bart Snels is de derde. Eerder spraken we met Henk Nijboer (PvdA) en Renske Leijten (SP).

`