Nederland

De underdog bij de VVD-voorzitterschapsverkiezing: Bram Cool

08 november 2017 06:11 Aangepast: 08 november 2017 10:41

Ga er maar aan staan: een partij leiden waar het ene schandaal het andere opvolgt en waar veel leden de achteruitgang zoeken. Na het vertrek van de inmiddels beruchte Henry Keizer, hebben de leden van de VVD de komende anderhalve week twee opties: de kandidaat van het bestuur of nieuwkomer Bram Cool.

Hij doet een beetje aan Mark Rutte denken. Bram Cool (43) komt over als een optimistische ondernemer. Hij heeft een overhemd aan met opgestroopte mouwen. Zelfs zijn taalgebruik is Rutte-achtig. "Ik denk dat de VVD de gezelligste partij van Nederland is. Het is er gewoon superleuk." Problemen binnen de partij lijkt hij vanuit een managementaanpak op te willen lossen.

Cool geeft toe: Rutte is zeker een groot voorbeeld voor hem. Vindt hij dan, net als de partijleider, 'visie' een vies woord? Dat dan weer niet. Als voorzitter van politieke een vereniging heb je in principe geen politiek inhoudelijke rol, maar ideeën over de vereniging heeft Cool wel.

Hij wil 'minder gedonder', zegt hij verwijzend naar alle schandalen rond VVD-politici, meer intern debat over de waarden van de VVD en de toekomst van Nederland en een substantiële groei van het aantal leden.

Liever vrijheid

Volgens Cool hebben veel mensen Ruttes visie-standpunt overigens verkeerd begrepen. "Rutte heeft ooit gezegd dat visie is als een olifant die voor het uitzicht staat. Wat erachter zit is dat we als VVD liever vrijheid hebben dan dwingende maatregelen."

Maar dat wil niet zeggen dat je als partij geen debat kunt voeren over de toekomst van je land. Dat gebeurt nog veel te weinig binnen de VVD, vindt Cool. "Ik denk dat we als partij meer het debat moeten gaan voeren hoe we de toekomst van Nederland zien. Dan heb ik het niet over een maakbare samenleving. Maar het gaat wel over welke waarden we belangrijk vinden en we willen uitdragen als partij."

De nieuwe Henry Keizer

Bram Cool is één van de twee kandidaten waarop de VVD-leden de komende anderhalve week online hun stem kunnen uitbrengen.

Door het bestuur is Christianne van der Wal aangedragen. Zij is al bestuurslid van de VVD en tevens wethouder in Harderwijk. Cool is ondernemer en werd naar voren geschoven door VVD-netwerk Liberaal Groen, waar hij in het bestuur zit, en een drietal lokale afdelingen. Eén van de twee volgt de inmiddels beruchte ex-voorzitter Henry Keizer op. En dat is geen kleine uitdaging.

Neem het aantal leden. De VVD mag dan electoraal de grootste zijn, als het om het aantal leden gaat, staat de partij op de zesde plek. De partij liep de afgelopen jaren leeg. Die andere liberale partij, D66, stroomde vol.

Miniatuurvoorbeeld

Twijfel over de VVD

Zelf heeft Cool ook even getwijfeld aan zijn partij. Vooral door een gebrek aan een groene koers. "Toen ik kinderen kreeg, besefte ik pas echt hoe belangrijk verduurzaming is. Het past ook prima bij het liberalisme: de nachtwakersfunctie van de overheid betekent dat je ook denkt aan volgende generaties."

Hij stond voor een keuze: blijven en zelf gaan vernieuwen binnen de partij of weggaan. Hij bleef en werd bestuurslid van Liberaal Groen.

Waarom andere leden weg zijn gegaan, kan hij niet gelijk verklaren. Wel heeft hij ideeën over hoe de partij op een professionele manier leden kan werven: via microtargeting bijvoorbeeld. Dat is een techniek overgewaaid uit Amerika die wordt gebruikt door politieke partijen om individuele stemmers te volgen en te benaderen. 

"Millennials moet je op een andere manier benaderen dan gepensioneerden. Daar zijn we bij de VVD nog niet zo goed in."

Schandaal op schandaal

Naast het aantal leden is er nog die andere olifant in de kamer: de schandalen waar de partij mee kampt. Er lijken bijzonder veel politici die de fout in gaan bij de VVD vandaan te komen. Met als kers op de taart: de voormalig voorzitter, Henry Keizer, die opstapte nadat hij werd betrapt op een omstreden zakendeal

Cultuurverandering staat daarom hoog op het prioriteitenlijstje van Cool. Er moet meer 'normbesef' komen, vindt de kandidaat-voorzitter. "De managementliteratuur zegt: regels moet je koppelen aan waarden. Beperk het aantal regels, maar herhaal die wel steeds."

Bij zijn eigen onderneming doet hij hetzelfde. "We hebben waarden gedefinieerd en organiseren maandelijkse 'town hall meetings' waarin we verhalen delen die overeenkomen met die waarden. Dat doen we binnen de VVD te weinig. We hebben wel vuistregels, maar die koppelen we niet aan voorbeeldgedrag."

Niet in Haagse kliek

Maar dat is niet van de ene op de andere dag geregeld, zegt Cool. "Stel dat we dat vanaf morgen goed gaan doen, dan is het niet gelijk allemaal voorbij. Maar je moet wel een graduele lijn inzetten."

Cool neemt het op tegen iemand die een bekender gezicht is binnen de partij. Geen gemakkelijke klus. "Ik zit niet in de Haagse kliek. Op bijeenkomsten zeggen sommige leden: wie ben jij, ik ken jou niet."

Het inhoudelijke verschil met zijn concurrent Van der Wal lijkt ook iets kleiner te zijn geworden: "Ze heeft nu ook mijn thema's omarmd. Maar dat is niet erg. Het gaat om de partij."

Toch blijft er een duidelijke keuze over, vindt Cool: "Als mensen een buitenstaander willen, een vernieuwer, dan kiezen ze mij. En als ze graag de huidige lijn voorzetten dan kiezen ze voor Christianne."

`