Nederland

Tweede Kamer dolblij met komst Nederlandse vlag, maar waar laat je hem?

03 november 2017 17:05 Aangepast: 03 november 2017 17:16
Kamervoorzitter Arib voor de Nederlandse vlag. Beeld © ANP

De Nederlandse vlag moet zo snel mogelijk in de Tweede Kamer komen te wapperen. Nu is alleen de vraag: wat is de beste plek? En: waar haal je een goede vlag?

Gisteren besloot een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dat de Nederlandse vlag in de nationale vergaderzaal komt te hangen. De SGP diende daarvoor een voorstel in. GroenLinks wilde ook nog een Europese vlag, naast de Nederlandse, maar die komt er niet. 

De PVV is blij met de komst van de vlag, maar vindt de manier waarop het is gegaan 'ook frustrerend.' PVV-Kamerlid Harm Beertema: "We hameren hier al zo lang op, maar werden altijd uitgelachen. Vorig jaar hebben we nog de vraag ingediend, maar er werd niets mee gedaan." 

Druk bezig

Nu komt de vlag er wel. En snel, is de bedoeling. Er zijn al allerlei mensen in de Tweede Kamer druk bezig met het vlagproject, vertelt Marloes Konings. Zij is woordvoerder van de Tweede Kamer. "Belangrijkste vraag waar we ons nu over buigen: wat is de beste plek voor de vlag?" Een speciale werkgroep wordt er niet opgericht, maar er zijn al wel diverse mensen bezig met het project.

"Die vlag moet er zo snel mogelijk komen. Dat is ons doel." Of dat volgende week is, of de week erop, kan Konings nog niet zeggen. "We moeten ook nog een goede vlag aanschaffen. En dan nog gaan bepalen of we hem ophangen of dat we toch kiezen voor een staande vlag."

Vlag aangeboden

De Dokkumer Vlaggen Centrale schiet, na een telefoontje van RTL Nieuws, graag te hulp. De grootste vlaggenleverancier van ons land biedt gratis 'een prachtige vlag' aan. "We hebben al een brief geschreven aan Kamervoorzitter Arib", vertelt algemeen directeur Robert-Jan Hageman.

"Wij leveren al jaren vlaggen aan de overheid. Omdat we dit zo'n goed plan vinden, willen we gratis een vlag aanbieden voor de centrale vergaderzaal."

Vlaggen-protocol:

  • Als je de vlag wilt uithangen, mag je dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. 
    Thumbnail
  • Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag.
  • Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen.
  • Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.
  • Doe je dat wel dan moet je de vlag verlichten.
  • Voor vlaggen die binnen staan of hangen, zijn er geen regels. 

Meer op rtlnieuws.nl
Nederlandse vlag in Tweede Kamer

`