Nederland

Baudet en Wilders: de uitdager versus de veteraan

02 november 2017 18:51 Aangepast: 02 november 2017 21:19
Beeld © ANP

De één is de nieuwkomer in de politieke arena, de ander de veteraan: Thierry Baudet en Geert Wilders. Hoe deden de fractievoorzitters van de rechtse oppositie het tijdens het marathondebat over de regeringsverklaring? Politiek verslaggever Roel Geeraedts keek naar het debat om een inkijkje in hun politieke strategie te krijgen.

Het debat over de regeringsverklaring kun je bekijken als een lijsttrekkersdebat. De volgende verkiezingen hangen namelijk alweer in de lucht: de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Hoe presenteerden de mannen zich op het nationale podium tijdens het marathondebat? Op welke punten wilden ze scoren? Wie vielen ze aan en wie negeerden ze juist? 

Dit valt op: 

Als je met die ogen naar het optreden van Wilders en Baudet kijkt, vallen een aantal zaken op. Ten eerste dat ze elkaar niet aanvallen. De fractievoorzitters van PVV en FvD denken daar blijkbaar geen baat bij te hebben. Ze delen liever een gemeenschappelijke vijand: de VVD en de gevestigde orde in politiek Den Haag. 

Dat ze elkaar niet aanvallen, betekent niet dat ze niet in elkaars vaarwater zitten. Baudet scoort al maanden goed in de peilingen. Eén van zijn succesnummers is de uitvinding van de term 'partijkartel'. Wilders probeerde gisteren mee te liften op dat succes. Hij gebruikte de term 'partijkartel' niet, maar de eerste vijf minuten van zijn betoog waren wel een tirade tegen de 'politieke baantjesmachine' van de VVD. Dat verhaal moet herkenbaar zijn geweest voor Baudet.

Anti-migratie

Dat is niet het enige gezamenlijke thema. Als er (wereldwijd) iemand bekend staat als anti-migratie dan is het Wilders wel. De PVV-leider gebruikte gisteren zoals gebruikelijk een groot deel van zijn spreektijd om het over migratie te hebben: de grenzen moeten dicht en Nederland moet gede-islamiseerd worden. 

Ook Baudet benadrukte in zijn spreektijd dat Nederland een strenger migratiebeleid zou moeten voeren. Het is volgens hem tijd voor grenscontroles en hij vindt dat Nederland alleen nog migranten moet binnenlaten die 'iets kunnen toevoegen'. In deze compilatie kun je zien dat de inhoudelijke verschillen tussen Baudet en Wilders niet heel groot zijn.  

Elitair versus volks 

Als het over taalgebruik gaat, zijn er wel grote verschillen tussen de twee rechtse fractievoorzitters. Wilders is bij uitstek een man van het volk. Hij gebruikt zo min mogelijk moeilijke woorden. Baudet is het tegenovergestelde, die wil zich juist als een intellectueel presenteren. 

Je zag dat bijvoorbeeld goed bij het debat over de dubbele nationaliteit van bewindslieden. Baudet heeft het in die discussie over 'conflicterende rechtsmachten'  een een 'zuiver staatsrechtelijke lijn'. Wilders zei het zo: "Wij zijn het Nederlandse parlement. U bent de Nederlandse regering. Dat betekent dat je één paspoort hebt, en dat is het Nederlandse paspoort. En de rest: wegwezen."

Fris versus ervaring

Er is natuurlijk nog een groot verschil tussen de twee: de één zit net in de Kamer, de ander draait al bijna 20 jaar mee in de politiek. Dat verschil in ervaring kwam tijdens het debat duidelijk naar voren. 

Het verhaal van Wilders begint soms wel sleets te worden, het lijkt niet meer zo'n grote impact te hebben. Daar staat tegenover dat de PVV-leider tijdens het debat op geen enkel moment in de problemen kwam. Bij de FvD-voorman is het precies andersom. Zijn verhaal is nog fris, maar hij moet duidelijk nog wennen aan de debatcultuur in de Kamer. De aanvaring met Klaas Dijkhoff, de nieuwe VVD-fractievoorzitter, zal Baudet niet snel vergeten. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`