Nederland

Rutte over motie van wantrouwen van Wilders: 'Wat een onzin, wat een slappe hap'

02 november 2017 11:00 Aangepast: 02 november 2017 12:39
Minister-president Mark Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders vanwege diens motie van wantrouwen tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit. "Wat een onzin, wat een ongelofelijke slappe hap!"

PVV-leider Wilders kondigde gisteren al aan dat hij een motie van wantrouwen zou indienen tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit. FvD-leider Baudet steunde Wilders. 

ZIE OOK: Linkse oppositie valt Rutte gezamenlijk aan

Het gaat om minister Kajsa Ollongren, die een Nederlandse en een Zweeds nationaliteit heeft en VVD-staatssecretaris Barbara Visser, die ook de Kroatische nationaliteit heeft. 

Bekijk het debat tussen Baudet, Wilders en Rutte:

'Principiële kwestie?'

Rutte ging vandaag meteen in op deze kwestie. Volgens de premier zijn 'alle bewindslieden meer dan geschikt voor hun taak'. Hij is het ook 'zeer oneens' met Wilders dat een dubbele nationaliteit 'de schijn van een dubbele loyaliteit'​ heeft.

De premier benoemde ook dat Wilders zeven jaar geleden, toen hij gedoogsteun aan het kabinet Rutte I gaf, geen motie van wantrouwen indiende tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, die naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. De premier vindt het daarom onzin dat Wilders dit een 'principiële kwestie noemt. "Wat een slappe hap van een partij die zegt een rechte koers te varen."

'Sterke hap'

Wilders noemde zijn verhaal 'sterke hap'. "Wij gaan nu iedere bewindspersoon die er komt, iedereen die er zit, wegsturen. Allemaal een motie van wantrouwen aan de broek, wegwezen."  

Wilders had gisteren ook een motie van wantrouwen aangekondigd tegen minister Ferdinand Grapperhaus. Volgens de PVV-leider is Grapperhaus een 'gevaar voor de samenleving geworden' vanwege zijn uitspraken over het laten terugkomen van jihadisten. Ook daar was Rutte het niet mee eens: "Het is een stevige kerel'. 

Kijk live mee naar het debat:

Echt samenwerken?

Deze tweede dag van het debat staat in het teken van de 'uitgestoken hand'. Premier Rutte benadrukte gisteren in de regeringsverklaring dat het kabinet de steun van de oppositie zoekt. Vandaag moet blijken hoe ver Rutte wil gaan. 

PvdA-leider Lodewijk Asscher maakte daar gisteren handig gebruik van. Hij diende een motie in om de bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging te schrappen. Die is mede ondertekend door vrijwel de hele oppositie, inclusief PVV en FvD. "Asscher heeft zo de coalitiepartijen uitgedaagd om te laten zien dat het menens is met de wil om samen te werken," zegt politiek commentator Frits Wester. 

'Kabinet heeft oppositie nodig'

Wester verwacht dat de PvdA-leider op dit punt zijn zin krijgt. Het nieuwe kabinet kan zo laten zien dat het bereid is om samen te werken met de oppositie. En, ook niet onbelangrijk, het kost relatief niet zoveel geld.

Wester verwacht niet dat Rutte vandaag nog andere toezeggingen zal doen, maar in de toekomst zal de premier opnieuw naar de oppositie moeten luisteren. "Zoals bekend heeft het kabinet in zowel de Tweede als de Eerste Kamer maar een meerderheid van één zetel. Het kabinet heeft de oppositie dus ook nodig de komende tijd. Voor het draagvlak, maar ook voor straks, als er na verkiezingen voor de Eerste Kamer in 2019 er daar geen meerderheid meer is. En als je de oppositiepartijen tot die tijd negeert, ben je echt te laat."   

Debat regeringsverklaring

Het debat over de regeringsverklaring is samengevoegd met de Algemene Politieke Beschouwingen, die normaal gesproken na Prinsjesdag gehouden worden. Dat is besloten omdat er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet was en het demissionaire kabinet weinig nieuwe plannen had. 
 
Vandaag is de tweede dag van het debat. Gisteren kwamen de fractievoorzitters van oppositie- en coalitiepartijen om en om aan het woord. Het debat is om 10.30 uur weer begonnen. Dan zal premier Rutte ingaan op alle vragen die de Kamer heeft gesteld. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`