Nederland

Rutte in regeringsverklaring: 'Vertrouwen moet verdiend worden'

01 november 2017 11:08 Aangepast: 01 november 2017 11:53
Archieffoto Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft in zijn regeringsverklaring in de Tweede Kamer benadrukt dat het nieuwe kabinet er voor 'alle Nederlanders wil zijn'. Dat vertrouwen moet volgens Rutte 'eerst verdiend worden'

Rutte stond bij het begin van het debat in de Kamer stil bij de aanslag in New York gisteravond. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden." 

'Heel gewoon'

De premier begon vervolgens aan zijn regeringsverklaring. Hij benadrukte dat dit kabinet 'een heel gewoon Nederlands kabinet is'. Het nieuwe kabinet staat volgens de premier 'in een lange traditie van samenwerking tussen partijen met een heel verschillende signatuur'. 

Rutte gaf wel aan dat dit kabinet bijzonder is omdat het de kleinst mogelijke meerderheid heeft in de kamer: 76 zetels. Ook is het sinds de jaren '70 niet meer voorkomen dat er vier partijen in het kabinet zaten. "Dat zegt iets over de complexe politieke verhoudingen in ons land," zei Rutte. 

Breed draagvlak

De premier wilde duidelijk benadrukken dat het kabinet ondanks de krappe meerderheid toch een breed draagvlak in de politiek en in de samenleving zoekt. "Politiek moet gaan over Nederland en politiek moet gaan over alle Nederlanders."

Hij haalde ook het motto van het nieuwe kabinet aan: "Vertrouwen in de toekomst is een opdracht, want vertrouwen moet verdiend worden." 

Twee dagen in debat

Vandaag en morgen wordt het debat over de regeringsverklaring gehouden. Zo'n debat begint altijd met het voorlezen van de regeringsverklaring. 

Nu start start het debat over de samenstelling van het nieuwe kabinet en de maatregelen die door de vier regeringspartijen afgesproken zijn in het regeerakkoord. Het is dé kans voor de oppositiepartijen om hun kritiek op de plannen van het kabinet te uiten. PVV-leider Geert Wilders komt als eerst aan de beurt. 

Kijk live meer naar het debat:

​'Te vroeg voor aanpassingen'

Is de kans groot dat één van de plannen van Rutte III van tafel gaat? Vandaag niet, denkt politiek commentator Frits Wester: "Ik verwacht niet dat de nieuwe coalitie de oppositie in het debat maar één centimeter tegemoet zal komen in haar kritiek en wensen. Daar is het nu te vroeg voor." 

Maar in de toekomst kan dat veranderen. Het kabinet weet namelijk dat het de steun van de oppositie de komende jaren hard nodig zal hebben, legt Wester uit. "Vanwege de minimale meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer en de wens om toch een breder maatschappelijk draagvlak voor het beleid te krijgen. Maar vooral ook omdat er in de Eerste Kamer ook maar een meerderheid van één zetel is. En in 2019 wordt weer een nieuwe Eerste Kamer gekozen. De kans is groot dat die meerderheid daarna verdwijnt. Dus heeft deze coalitie de oppositie daar hard nodig. In die steun moet de coalitie de komende tijd al investeren, want als ze daarmee wacht tot het nodig is, is het ongetwijfeld te laat."

Debat regeringsverklaring

Het debat over de regeringsverklaring is samengevoegd met de Algemene Politieke Beschouwingen, die normaal gesproken na Prinsjesdag gehouden worden. Dat is besloten omdat op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet was en het demissionaire kabinet weinig nieuwe plannen had. 
 
Om 10.30 uur sprak premier Rutte de regeringsverklaring uit met de hoofdlijnen van het regeerakkoord. Daarna volgt het debat over de regeringsverklaring. 
 
Geert Wilders (PVV), fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij begint. Klaas Dijkhoff (VVD), fractievoorzitter van de grootste coalitiefractie komt daarna. Daarna volgen de fractievoorzitters van de andere oppositie- en coalitiefracties om en om. 
 
Morgen gaat het debat om 10.30 uur weer verder. Dan zal premier Rutte ingaan op alle vragen van de Kamer.  

Even voorstellen: dit is de ploeg van Rutte III: 

Meer op rtlnieuws.nl:

`