Nederland

Zorgpremie stijgt met 300 euro door Rutte III

31 oktober 2017 16:40 Aangepast: 31 oktober 2017 17:08
Beeld © ANP

De zorgpremie kan stijgen naar 1600 euro per persoon per jaar in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerd beleid niet verandert. Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op 385 euro.

Het gaat om een premieverhoging voor de zorgverzekering van ruim 300 euro in vergelijking met de gemiddelde premie van 1290 euro dit jaar. Dat berekende het Centraal Planbureau. Het CPB antwoordde op een reeks vragen uit de Tweede Kamer over het regeerakkoord van Rutte III.

De bevriezing van het eigen risico - dat de afgelopen jaren fors is gestegen - werd begin oktober doorgevoerd, op verzoek van de partijen die toen nog onderhandelden over Rutte III. Het moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars in dezelfde periode de premies voor volgend jaar vaststellen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie benadrukten toen al dat een sneller ook de stijgende zorgpremie de keerzijde van de medaille was. Wel worden lagere inkomens gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag. 

Dit doet Rutte III voor de zorg

Meer op rtlnieuws.nl:

`