Nederland

Naam van BIJ1 is niet bepaald uniek: 'We hopen dat Simons hem wil aanpassen'

30 oktober 2017 11:42 Aangepast: 30 oktober 2017 15:09
Beeld © ANP

De partij van Sylvana Simons heet BIJ1, kondigde ze gisteren trots aan. Rosalie Vellekoop van wijkinitiatief Bij-1, Kerstin Schwardtmann van praktijk voor psychotherapie Bij1 en Marcel Coté van huurdersvereniging Bij1 begrijpen heel goed dat Simons voor de naam BIJ1 heeft gekozen. "Het is een leuke woordspeling", zegt Kerstin. "Maar ze had ons wel even mogen bellen."

Simons moest op last van de rechter een nieuwe naam kiezen voor haar partij. Eerder heette die Artikel1, maar die naam leek te veel op Art. 1, een kenniscentrum voor discriminatie. Maar ook haar nieuwe naam, BIJ1, lijkt op de naam van andere bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld

Al acht jaar lang organiseert Bij-1 bijvoorbeeld leuke activiteiten voor kinderen en ouders in een achterstandswijk in Den Haag. "We bieden kinderen een veilige omgeving om te spelen en te leren", vertelt coördinator Rosalie Vellekoop. "We zijn er echt niet blij mee dat Simons nu ook voor deze naam heeft gekozen, we vinden het een hele ongelukkige beslissing. We hebben vanmorgen al vier mails gekregen van mensen die denken dat wij de partij zijn."

'Heel vervelend'

Rosalie is bang dat mensen zullen denken dat zij de standpunten van de partij delen. "Veel politieke partijen zitten in Den Haag, en wij ook, dus mensen zullen hier wat sneller denken dat we wat met de partij te maken hebben. Maar we hebben juist een verbindende functie in de wijk, dus het zou heel vervelend zijn als mensen denken dat wij politieke standpunten hebben."

Ze overweegt niet om de naam Bij-1 te veranderen. "Mensen kennen ons onder deze naam, dus we houden hem zeker. Ik hoop dat Sylvana Simons zelf wil overwegen de naam aan te passen."

Miniatuurvoorbeeld

Leuke woordspeling

Ook Kerstin Schwardtmann bedacht samen met haar collega's drie jaar geleden de naam Bij1 voor hun praktijk voor psychotherapie. "We willen ermee duidelijk maken dat iedereen bij ons welkom is. En we zitten in een gebouw dat de Bezige Bij heet, dus de woordspeling is leuk", zegt Kerstin. "Ik snap wel dat er daarom meer mensen zijn die voor de naam kiezen, maar tot nu toe waren het bedrijven waar wij niets mee te maken hebben."

Daarvan vond Kerstin het niet erg. "Maar een politieke partij is een heel ander verhaal. Straks kent iedereen die naam en de politieke standpunten die erbij horen, ik wil niet dat die met onze praktijk geassocieerd worden. We willen neutraal blijven. Ik zag gisteren dat Simons het zelf geen probleem vindt dat er andere bedrijven met die naam zijn, maar dat vind ik een beetje eenzijdig gedacht. Zij zal misschien niet zo snel last hebben van ons, maar andersom wel."

Onderscheid maken

Marcel Cote, voorzitter van Huurders BIJ1, vindt het minder erg: "Ik mag hopen dat mensen het onderscheid wel kunnen maken tussen de politieke partij en ons. Dus ik vind het onhandig van Simons, en ik zou het vervelend vinden als er verwarring ontstaat, maar ik denk niet dat het voor ons reden is om onze naam aan te passen."

'Niets aan te doen'

Merkendeskundige Paul Moers vertelt dat namen door meerdere bedrijven tegelijkertijd gebruikt mogen worden. "Als het elkaar niet te veel bijt, keurt de KvK het vaak goed. Blijkbaar mag Simons de naam gewoon gebruiken, en dan is er voor bedrijven niet veel aan te doen. Het kan wel heel vervelend zijn als een politieke partij zomaar dezelfde naam heeft als je bedrijf."

Als de partij controversiële dingen zegt, kan het zijn dat die ook afstralen op de andere bedrijven. "Mensen kunnen dat dan gaan associëren met jouw bedrijf. Ze zullen misschien wel weten dat het feitelijk niets met elkaar te maken heeft, maar in de snelheid van het dagelijks leven is de connectie snel gelegd. Voor je het weet overkoepelt de reputatie van de partij dan jouw bedrijfje, dat is vervelend."

Meer op rtlnieuws.nl:

Nieuwe naam van partij van Sylvana Simons is BIJ1

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`