Nederland

Nieuwe naam van partij van Sylvana Simons is BIJ1

29 oktober 2017 18:39
De partij van Sylvana Simons die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Beeld © ANP

De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken 'tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting'.

Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. 

Kenniscentrum tegen discriminatie

De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. BIJ1 wil in elk geval in Amsterdam op de lijst en onderzoekt of deelname ook in andere gemeenten haalbaar is. BIJ1 heeft afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Nijmegen.

Voordat ze Artikel 1 oprichtte, was Simons kandidaat-Kamerlid voor DENK. Vanaf het moment dat ze zich politiek manifesteerde kreeg ze veel commentaar en beledigingen over zich heen. Twintig mensen die zich hieraan schuldig maakten, kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd.

Geen zetels voor Artikel 1:

`