Nederland

Ruim 157.000 euro salaris en een uitje naar een jachthuis: dit krijgen de ministers

27 oktober 2017 18:57 Aangepast: 27 oktober 2017 19:07
Het kabinet Rutte III op het bordes

Beveiliging van de woning, een dienstauto of pied-à-terre, én een logeerpartij in een jachthuis. Ministers en staatssecretarissen hebben een paar bijzondere privileges. Daar staat dan wel weer wat tegenover.

Want vanaf nu is het zo goed als gedaan met de vrije tijd van de 16 nieuwe ministers en acht staatssecretarissen. Ze moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week stand-by zijn. Ze kunnen wel vakanties opnemen en natuurlijk zijn er recessen maar als het nodig is, moeten ze meteen aan het werk kunnen. Al zitten ze aan de andere kant van de wereld en is het midden in de nacht. 

Maar daarvoor hebben ze dus wel een paar voordeeltjes. Een paar bijzondere privileges voor de bewindslieden. 

Dit krijgen de ministers

 • Salaris
  De minister-president en alle ministers krijgen een salaris van 157.287 euro bruto per jaar. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.
 • Auto met chauffeur 
  De bewindslieden mogen niet zelf rijden, behalve als ze op vakantie gaan. Ze moeten altijd een auto met chauffeur gebruiken, ook privé. De chauffeur brengt de minister of staatssecretaris bij nacht en ontij naar huis. Alleen op vakanties moeten bewindslieden hun privéauto gebruiken, tenzij uit veiligheidsoverwegingen wordt besloten om toch de auto met chauffeur te nemen. Als de afstanden lopend of op de fiets te doen zijn, zijn de bewindslieden vrij om dat te doen. 

Miniatuurvoorbeeld

Minister Eric Wiebes stapt uit zijn dienstauto. Hij rijdt privé een Mercedes.
 • Beveiliging huis
  Ministers en staatssecretarissen krijgen verplicht een alarmsysteem in hun huis. Als het nodig is, krijgen ze meer beveiliging. Daar hebben ze zelf weinig over te zeggen. 
 • Verhuisvergoeding
  Ministers die meer dan 50 kilometer van hun ministerie wonen kunnen een verhuisvergoeding krijgen om binnen een straal van 50 kilometer van Den Haag te gaan wonen.
 • Pied-à-terre
  Ministers die niet willen verhuizen, maar wel verder dan 50 kilometer van Den Haag wonen, kunnen gratis gebruik maken van een gemeubileerde pied-à-terre. Dat scheelt weer chauffeurskosten.

Miniatuurvoorbeeld

Het jachthuis St. Hubertus in de Veluwe.
 • Uitje naar een jachthuis
  Het exclusieve jachthuis Sint Hubertus in het Nationale Park de Hoge Veluwe, waar gewone stervelingen alleen maar een rondleiding kunnen krijgen, kan door de ministers en staatssecretarissen worden gebruikt om met een gezelschap te overnachten. Dat mag met maximaal 8 personen en voor maximaal drie nachten en tegen betaling, dat wel. Ook moet het gezelschap kennismaken met de directeur van het Nationale Park. 

Meer op rtlnieuws.nl
Even voorstellen: dit zijn de nieuwe ministers van Rutte III

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`