Nederland

Rutte heeft nieuwe bewindslieden niet specifiek gevraagd naar #MeToo

27 oktober 2017 13:17 Aangepast: 27 oktober 2017 13:38
Mark Rutte in gesprek met Floor Bremer (l) en Frits Wester (r)

Premier Rutte heeft niet aan zijn nieuwe bewindslieden gevraagd of zij zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Wel heeft hij aan iedereen gevraagd of ze dingen hebben gedaan die tegen de wet zijn. "Maar 100 procent zekerheid krijg je nooit", zegt Rutte.

Dat zei de premier in een live-uitzending op de RTL Nieuws-Facebookpagina. Aan Rutte werd gevraagd of er tijdens de gesprekken met de nieuwe ministers en staatssecretarissen over het #MeToo-vraagstuk is gesproken: de discussie over seksuele intimidatie. 

'Niet specifiek over gehad'

Rutte zei dat hij het daar met zijn nieuwe bewindslieden niet specifiek over heeft gesproken. "Nee, ik heb het daar niet over gehad. Wat ik moet weten, is of er redenen zijn om iemand niet te benoemen." Hij vervolgde: "Dingen die strafbaar zijn of tegen de wet, dat moet ik weten. Omdat die voor het functioneren van de persoon of voor de ploeg een probleem kunnen worden. Maar ik ga niet op specifieke situaties in."

 

Afhankelijk

De premier benadrukt: "Waar ik voor insta, is dat we het maximale hebben gedaan om dat uit te zoeken. Zo is er veel onderzoek gedaan in de boeken: bij politie, justitie en de Belastingdienst."

Rutte stelt dat hij nooit 100 procent garantie kan geven: "Ik ben afhankelijk van het antwoord dat mensen aan me geven. Het is aan hen om de verantwoordelijkheid te nemen om eerlijk te zijn."

Bekijk hier de speeddate die RTL Nieuws met alle ministers had terug: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore