Nederland

Ophef over Portugese schoenen van vicepremier De Jonge: 'Niet gepast'

26 oktober 2017 13:19 Aangepast: 26 oktober 2017 21:27
De bordesscène, met een prominente plek voor (de schoenen van) Hugo de Jonge.

Opwinding over de schoenen van vicepremier Hugo de Jonge tijdens de bordesscène. Ze zijn gekocht bij de Rotterdamse zaak Mascolori. "Ze zijn 199 euro. We zijn blij met de aandacht", zegt de verkoper. Etiquettedeskundigen denken daar anders over: "Dit is niet gepast."

De schoenen van De Jonge met 'zachtblauwe bloemenprint' komen bij de Rotterdamse winkel Mascolori vandaan. ''Hij heeft ze op 17 juni gekocht", zegt winkelmedewerker Raymond Toonen.

ZIE OOK: De Jonge reageert op ophef over schoenen: 'geen reden voor somber of saai'

"Ik heb hier de bon voor me.  De schoenen zijn van de collectie Winter Garden. Hij heeft er 199 euro voor betaald." 

Afkomstig uit Portugal

De schoenen zijn van leer en met de hand gemaakt. "Ze komen uit Portugal", zegt Toonen. 

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA), woonachtig in Rotterdam, komt vaker in de Rotterdamse winkel, weet de verkoper. Dit weekend waren de schoenen van De Jonge ook al onderwerp van gesprek. Ook dat paar, de zogenoemde Arcobaleno, komen uit de Rotterdamse winkel. Prijs: 169 euro.  

Verhaal gaat verder onder de foto


Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld
De schoenen van Hugo de Jonge: de Winter Garden en de Arcobaleno

Miniatuurvoorbeeld

'Niet gepast'

De Rotterdamse winkel is blij met de keuze van De Jonge. "Veel mensen hebben het nu over de schoenen. Mooie reclame voor ons. En we hebben al meer bestellingen van Haagse politici. De schoenen worden steeds populairder, vooral onder CDA'ers", zegt Toonen.

Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering heeft een andere mening en snapt de ophef over de schoenenkeuze wel. "Ik vind het niet gepast", stelt Van Weering. "Je staat naast de koning, dan hoor je je waardig te gedragen en te kleden. Met zulke schoenen leid je de aandacht af. Dat is niet respectvol." Bovendien, zegt hij, horen onder een donker pak 'zwarte schoenen met veters en een leren zool'.

Laarzen van Ollongren

Ook de keuze van vicepremier Kajsa Ollongren (D66)  vindt de etiquette deskundige 'twijfelachtig'. "Ollongren droeg laarzen. Misschien had ze daarvoor een goede reden, maar in deze setting horen vrouwen pumps te dragen."

Miniatuurvoorbeeld

De gele outfit van Ank Bijleveld vond Van Weering 'wat uitbundig'. "Je moet je altijd afvragen wat voor effect je kleding heeft. Je moet waardigheid uitstralen. Geel is voor dit soort formele momenten een te opvallende kleur. "

Een relrode das of kleurrijke schoenen, volgens etiquettedeskundigen hoort het niet:

 

Meer op rtlnieuws.nl
Quiz: Welke sappige details weet jij van onze nieuwe ministers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore