Nederland

Dubbelbezette ministeries, maar wie is de baas?

25 oktober 2017 16:48 Aangepast: 25 oktober 2017 18:44
Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag zijn beiden minister op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

De zestien ministers van het kabinet-Rutte III staan morgen op het bordes. Het zijn vier ministers meer dan in het vorige kabinet. Die moeten ook allemaal wat te doen krijgen en daarover is onduidelijkheid ontstaan. Want sommige ministeries hebben twee ministers. En de grote vraag is dan: wie is de baas?

Daar heeft het aantredende kabinet de volgende oplossing voor: op vier ministeries, Volksgezondheid, Onderwijs, Buitenlandse Zaken en Justitie komt er een minister van en een minister voor. De minister van een departement is de baas. De minister voor is verantwoordelijk voor een bepaald deel dat onder het ministerie valt.

ZIE OOK: Ministeries dubbel bezet, wie wordt daar de baas? Eerste Kamer wil uitleg

Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Miniatuurvoorbeeld

Hugo de Jonge en Bruno Bruins (r). 

Op VWS​ heb je minister Hugo de Jonge. Hij is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bruno Bruins wordt op dat ministerie minister voor Medische Zorg. De Jonge is dus de baas op dit ministerie.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Miniatuurvoorbeeld

Ingrid van Engelshoven en Arie Slob (r).

Bij OCW is dat Ingrid van Engelshoven. Zij wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Haar collega Arie Slob wordt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Justitie en Veiligheid

Miniatuurvoorbeeld

Ferdinand Grapperhaus en Sander Dekker (r).

Ferdinand Grapperhaus wordt minister van Justitie en Veiligheid, hij wordt de chef dus. Sander Dekker wordt minister voor Rechtsbescherming.

Buitenlandse Zaken

Miniatuurvoorbeeld

Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag (r).

Bij Buitenlandse Zaken kennen ze deze taakverdeling al langer. In het kabinet-Rutte III wordt Halbe Zijlstra de hoogste baas op dit departement. Hij wordt minister van Buitenlandse Zaken. Sigrid Kaag wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Even voorstellen: de ministers van Rutte III

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit worden de nieuwe bewindslieden van Rutte III

 

`