Nederland

Wilders wil benoeming minister van Justitie tegenhouden

25 oktober 2017 10:55 Aangepast: 25 oktober 2017 11:12
Ferdinand Grapperhaus Beeld © ANP

Geert Wilders wil voorkomen dat Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt benoemd tot minister van Justitie en Veiligheid. De PVV-leider vindt Grapperhaus 'eerder een gevaar voor de nationale veiligheid dan een minister van Justitie'.

Aanleiding is een persoonlijke blog van Grapperhaus uit 2015 waarin hij schreef dat 'je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. Integendeel, je moet ze laten terugkomen'.

Andere rol

Grapperhaus reageerde daar maandag op door te zeggen dat hij 'als bewindspersoon een andere rol heeft dan als privépersoon'.

Toch is dat voor Wilders niet genoeg. Hij wil vanavond nog een debat, omdat de ministers van het kabinet-Rutte III morgen al op het bordes staan. Tijdens dat debat moet dan ook meteen worden gestemd over de aanstelling van Grapperhaus. Wilders zegt dat eerdere uitspraken van Grapperhaus over de PVV-leider geen reden zijn om de CDA'er te willen weren.

Twijfelachtig

Of het debat er ook komt is erg twijfelachtig, omdat daar in de Tweede Kamer voldoende steun voor moet zijn. De kans is nihil dat de nieuwe coalitie het verzoek steunt. De poging van Wilders lijkt wel de opmaat voor de vragen die Grapperhaus straks als minister later kan verwachten van de grootste oppositiepartij.

Vandaag is het zogeheten constituerend beraad waar de taken in het kabinet worden verdeeld. Morgen is de presentatie van het nieuwe kabinet.

Dit doet Rutte III voor de veiligheid in Nederland

Meer op rtlnieuws.nl:
Grapperhaus nam nooit blad voor de mond, maar heeft straks als minister 'een andere rol'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore