Nederland

Lydia overhandigt petitie Anne Faber: 'Het heeft me zo overdonderd'

24 oktober 2017 16:11 Aangepast: 24 oktober 2017 16:24
Lydia de Jong overhandigt de petitie over Anne Faber

"Ruim 400.000 mensen hebben mijn petitie over Anne Faber ondertekend. Zo overweldigend allemaal." Initiatiefnemer Lydia de Jong kan haast niet bevatten dat haar petitie zoveel heeft losgemaakt. Vanmiddag overhandigde ze de handtekeningen aan minister Stef Blok.

Op de avond dat het nieuws naar buiten kwam dat de 25-jarige Anne Faber dood was gevonden, kon de Dordtse Lydia de Jong niet doorgaan met haar gewone leven. "Ik kende Anne niet, maar ik vond het zo heftig wat er was gebeurd. Ik kon niet gewoon doorgaan met mijn leven en lekker Heel Holland Bakt gaan kijken, zoals ik van plan was."

Overweldigend

De Jong besloot een petitie te starten. Daarin wordt gepleit voor een onderzoek naar het 'falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.'.  413.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

"Het is ongelooflijk dat zoveel mensen de petitie hebben getekend. Dat zegt iets. Dat ik hier nu sta om de petitie aan minister Stef Blok te overhandigen had ik nooit kunnen denken. Het is best spannend, maar ik hoop dat er iets gaat veranderen."

Dit weten we over Michael P.: 

Onderzoek moet

Naast positieve reacties, klonk er ook kritiek op haar petitie. Bijvoorbeeld van Peter van 't Klooster, die een kritisch stuk in Trouw schreef.  Ook werd wel geschreven dat ze de petitie was begonnen over de rug van Anne Faber. De Jong: "Dat vond ik heel erg verdrietig. Ik las die zin en vond dat zo'n erge toon. Het is ook zo kortzichtig. Het is een strijd om rechtvaardigheid."

"Ik zeg niet dat er helemaal niets van ons rechtssysteem klopt. Maar er zitten hiaten en die moeten onder de loep worden genomen. Daardoor kunnen fouten als deze gebeuren. Ik snap dat we niet kunnen voorkomen dat zoiets nooit meer gebeurt, maar ik vind wel dat we moeten onderzoeken waar het mis is gegaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lydia overhandigt de handtekeningen aan Stef Blok

Gefaald

Minister Stef Blok heeft al twee onderzoeken aangekondigd. Hij heeft op het ministerie van Veiligheid en Justitie het bord waarop de handtekeningen staan in ontvangst genomen. Hij snapt het heel goed dat Lydia de petitie is gestart.

Of het systeem heeft gefaald? Minister Blok: "Dat weten we nog niet. Ik ben tot het diepst van mijn ziel geraakt, maar we moeten eerst onderzoeken wat er is gebeurd. Het is cruciaal om daar lessen uit te trekken en eventuele maatregelen te nemen." Lydia hoopt dat ze iets in de wet kan veranderen. "Het is een strijd om rechtvaardigheid", vindt ze. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore