Nederland

Wilders weer voor rechter om 'minder minder'. Dit gebeurde tot nu toe

24 oktober 2017 06:26 Aangepast: 24 oktober 2017 10:07
Geert Wilders met zijn advocaat Gert-Jan Knoops Beeld © ANP

Geert Wilders staat weer voor de rechter voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. De zaak dient nu in hoger beroep, nadat de rechtbank Wilders eerder had veroordeeld voor 'groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie'. Hoe zat het ook alweer?

'Groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie'. Daarvoor werd Geert Wilders vorig jaar november door de rechtbank veroordeeld. Een straf werd niet opgelegd. Toch ging zowel de PVV-leider als het Openbaar Ministerie in hoger beroep. En dat begint vandaag in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol. 

Waarom staat Wilders ook al weer voor de rechter?

De PVV-leider moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen in maart 2014. Meer dan 7000 mensen waren zo geschokt dat ze aangifte deden. Het Openbaar Ministerie besloot Wilders te vervolgen en de rechtbank vond inderdaad dat er sprake is van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Geert Wilders vindt dat hij dit in het openbaar moet kunnen zeggen, omdat hij politicus is.

Het 'minder-minder-proces' tot nu toe:

 

Waarom is deze zaak nu zo belangrijk?

Verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak volgt: "Dat is vooral omdat bepaald wordt wat een politicus in Nederland wel of niet in het openbaar mag zeggen. In de Tweede Kamer is een politicus onschendbaar, maar daarbuiten zijn er wel grenzen. En die worden hier bepaald, door de rechters."

Waarom is er een hoger beroep?

Ook al legde de rechtbank geen celstraf of boete op, Geert Wilders ging toch in hoger beroep. "Het is vooral een principekwestie", zegt Konijnenbelt. "Dat geldt trouwens ook voor het Openbaar Ministerie, dat hem ook nog veroordeeld wil zien voor aanzetten tot haat. Het juridische gevecht gaat dus verder."

Hoe gaat het proces nu verder? 

"Deze week zijn twee regiezittingen: vandaag en donderdag. Daarin wordt duidelijk of er nog deskundigen of andere betrokkenen worden opgeroepen. En wanneer het hoger beroep inhoudelijk begint. De zittingen zijn, net als de vorige, in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol."

Is Geert Wilders erbij?

Bij de rechtbank is hij meerdere keren gekomen en heeft hij ook af en toe - vaak uit frustratie over de gang van zaken - verstek laten gaan. Maar vandaag is hij er bij.

Meer op rtlnieuws.nl:
Volg hier alles over het Wilders-proces

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`