Nederland

Commando's oefenen tot eind dit jaar niet meer met scherpe munitie

19 oktober 2017 19:14 Aangepast: 19 oktober 2017 19:19
Beeeld van de schietbaan in Ossendrecht waar een instructeur om het leven kwam.

De commando's van het Korps Commandotroepen zullen in elk geval tot eind dit jaar niet met scherpe munitie trainen. Dat schrijft minister Dijkhoff van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister zegt in zijn brief niets over de gevolgen die dat heeft voor het uitzenden van de commando's. Het gaat om de elitetroepen van de landmacht. Ze zijn permanent in staat van paraatheid en wereldwijd inzetbaar voor levensgevaarlijke operaties. Schieten met scherpe munitie is voor commando's essentieel om goed voorbereid op missies te gaan. 

Oefenen en trainen

Na het verschijnen van een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar het schietongeluk in Ossendrecht, waarbij een instructeur om het leven kwam, schiet het elitekorps niet meer met scherp. 

Het gaat om oefenen en trainen voor speciale optredens en de contraterreuropleiding. In de brief staat verder dat het nog minstens twee jaar gaat duren voordat de commando's de beschikking krijgen over een eigen 360 graden-schiethuis. Als tussenoplossing wordt een prefab-schietbaan op het kazerneterrein in Roosendaal neergezet.

Opleidingen stilgelegd

Tientallen opleidingen zijn stilgelegd omdat onduidelijk was of ze wel veilig waren of omdat ze kampten met gebrekkig materieel. Een deel van de opleidingen is weer gestart, maar sommige opleidingen gaan pas in de loop van volgend jaar weer draaien. Intussen neemt een commissie onder leiding van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer de veiligheidscultuur binnen defensie onder de loep.

De elite van ons leger: dit zijn de commando's

Meer op rtlnieuws.nl:
Veiligheid commando's niet zeker, opleidingen en schietoefeningen stilgelegd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`