Nederland

Ook topdiplomaat Sigrid Kaag (D66) naar Buitenlandse Zaken

19 oktober 2017 17:57 Aangepast: 19 oktober 2017 21:50
Topdiplomaat Sigrid Kaag, straks op Buitenlandse Zaken. Beeld © AFP

De vooraanstaande Nederlandse diplomate Sigrid Kaag (D66) wordt naast VVD'er Halbe Zijlstra minister van Buitenlandse Zaken. Over de verdeling van hun portefeuilles wordt nog overlegd, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Kaag (55) leidde in 2013 en 2014 namens de Verenigde Naties de missie die Syrië moest ontdoen van chemische wapens. Ze is nu speciaal coördinator in Libanon voor de VN, de organisatie waarvoor ze sinds 1994 werkt.

'Heel veilige keuzes'

Thumbnail

Op een paar losse eindjes na is het derde kabinet-Rutte nu zo goed als rond. Wat opvalt, zegt politiek commentator Frits Wester, is dat de partijen 'heel veilige keuzes hebben gemaakt'. Het gaat, zegt Wester, om 'bekende mensen met een verleden in het openbaar bestuur'. Hij maakt een uitzondering voor Ferdinand Grapperhaus (CDA), die op het ministerie van Veiligheid en Justitie de justitieportefeuille gaat beheren.

Wester: "Voormalige bewindslieden, Kamerleden, een commissaris van de Koning en twee wethouders van grote steden. Vrijwel geen verrassende namen van buiten dus." Wester verwijst ook naar het aantal vrouwen in het nieuwe kabinet. "Altijd is er weer de discussie of het er voldoende zijn. Het zijn er zes van de zestien geworden, iets meer dan een derde dus."

Armetierige score

Vooral de score van de VVD ('Eén van de zes eigen ministers is maar een vrouw') is volgens Wester 'op zijn minst armetierig te noemen'.

De vrouwen in het derde kabinet-Rutte

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit zijn ze: de staatssecretarissen van het nieuwe kabinet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`