Nederland

CDA-leider Buma vraagt Rotterdamse wethouder als vicepremier

17 oktober 2017 16:47 Aangepast: 17 oktober 2017 16:58
Hugo de Jonge. Beeld © ANP

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge is door CDA-leider Buma gevraagd vicepremier voor de partij te worden in het nieuwe kabinet. Dat zeggen doorgaans goed ingelichte kringen tegen RTL Nieuws. Tegelijk fronsen zij ook de wenkbrauwen omdat ze niet snappen dat Buma voor de betrekkelijk onervaren De Jonge kiest.

De Jonge moet minister worden voor ouderenzorg op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Politiek commentator Frits Wester vindt de de keuze voor De Jonge als vicepremier opvallend. "Hij heeft namelijk geen ervaring in de Tweede Kamer. Wel was hij tijdens verschillende kabinetten-Balkenende politiek assistent van de toenmalige CDA-ministers van Onderwijs Van der Hoeven en Van Bijsterveldt, maar zelf heeft hij in Den Haag nooit aan het stuur gezeten".

Het CDA is in Rotterdam de kleinste collegepartij. Daardoor heeft De Jonge daar geen superzware portefeuille. Binnen het CDA worden mede daarom vraagtekens gezet bij de voordracht van Buma.

Bijleveld minister van Defensie 

Ingewijden wijzen erop dat het voor het CDA goed zou zijn deze kabinetsperiode een vrouwelijke vicepremier te leveren. Daarvoor wordt de commissaris van de Koning in Overijssel genoemd, Ank Bijleveld. Zij is door Buma gevraagd minister van Defensie te worden.

Frits Wester: "De keuze voor Ank Bijleveld als vicepremier ligt inderdaad veel meer voor de hand. Zij is een ervaren bestuurlijk zwaargewicht dat ook heel goed weet hoe de hazen in Den Haag lopen. Dat kan zeker in een kabinet van vier partijen heel goed van pas komen".

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`