Nederland

Taxiritjes worden fors duurder en dat treft ook tienduizenden gehandicapten

12 oktober 2017 17:40 Aangepast: 13 oktober 2017 12:14
Twee op de drie taxiritten worden gebruikt voor patiëntenvervoer.

Door het nieuwe kabinet wordt een taxiritje fors duurder, tot wel 10 procent. Daar worden gewone klanten de dupe van, maar het treft ook tienduizenden gehandicapten die gebruik maken van patiëntenvervoer. "Dit gaat tientallen miljoenen kosten."

Veel mensen vinden de taxi al duur. Voor een ritje van een paar kilometer is 25 euro geen uitzondering. Doordat het nieuwe kabinet de btw verhoogt, wordt een taxiritje nog duurder: namelijk 3 procent. Maar dat is niet alles. 

Domper

In het regeerakkoord staat ook dat taxichauffeurs vanaf 2020 een belastingvoordeel op de aanschaf van hun auto verliezen. Bij de aanschaf van een nieuwe taxi krijgen ondernemers nu de aankoopbelasting, de BPM, terug. Dat gaat gemiddeld om 9000 euro per taxi. Bij een rolstoelbusje kan dat om wel 30.000 euro gaan.

Voor taxichauffeurs is het een flinke domper dat dit belastingvoordeel verdwijnt, vindt ook de Haagse taxichauffeur Floris Walle. Hij rijdt al 26 jaar taxi: "Dat kost me zo'n 250 euro per maand. Dat betekent eigenlijk dat het veel te duur wordt om een Duitse jongen te rijden."

Miniatuurvoorbeeld

Taxichauffeur Floor Walle

Tarieven omhoog

Taxichauffeurs willen deze fikse tegenvaller gaan doorberekenen aan klanten. De overheid moet daarvoor de maximum tarieven voor taxiritten gaan verhogen, zegt Hubert Anderla van brancheorganisatie KNV Taxi. Als dat gebeurt, worden taxiritjes nog eens 7 procent duurder, blijkt uit onderzoek. Bovenop de 3 procent btw-stijging, gaan we dus 10 procent meer betalen voor de taxi.  

Taxichauffeur Floris: "Als ik de tegenvaller niet kan doorberekenen, dan sta ik in de rij voor een uitkering. Dat lijkt me niet de bedoeling."

Gehandicapten

Niet alleen mensen die weleens een taxi pakken na een avondje stappen, gaan dit voelen in hun portemonnee. Het treft ook de zorgsector. Twee op de drie taxiritten is patiëntenvervoer, blijkt uit cijfers van de landelijke brancheorganisatie voor taxiondernemers.

Anderla licht toe: "Denk aan mensen die in een rolstoel zitten of gehandicapten die gebruik maken van patiëntenvervoer." Die ritjes hoeven mensen niet zelf te betalen, zorgverzekeraars en gemeentes vergoeden dat. Anderla: "Maar door de veranderingen worden die ritjes tientallen miljoenen duurder. Dat blijkt uit onze eerste berekeningen. Als een gemeente maar een maximaal budget heeft dan kan dat gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat er minder ritjes vergoed gaan worden. En dat moeten we toch niet willen."

Meer op rtlnieuws.nl
Regeerakkoord Rutte III: alle plannen op een rij

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`