Nederland

Mogelijk toch redding voor patiënten met taaislijmziekte

11 oktober 2017 17:51 Aangepast: 11 oktober 2017 18:00
Minister Edith Schippers Beeld © ANP

Orkambi, een extreem duur medicijn tegen taaislijmziekte, kan misschien toch in de basisverzekering. Fabrikant Vertex laat weten een aanbod daarvoor van minister Schippers (Volksgezondheid) op het laatste moment te hebben geaccepteerd. Dat blijkt uit een vertrouwelijke mail die in handen is van RTL Nieuws.

In de mail (zie onder) meldt de lobbyist van de fabrikant dat zijn bedrijf akkoord gaat met een vergoeding tussen de 34 en 46 miljoen euro per jaar. Dat is precies het bedrag dat Schippers deze week als haar eindbod bekendmaakte.

170.000 euro per patiënt

Uit de mail blijkt dat de medicijnfabrikant teleurgesteld is dat Schippers het bod eerder heeft afgewezen 'terwijl je overeenstemming hebt over het budget'. Per patiënt kost Orkambi nu 170.000 euro per jaar. Schippers vindt dat onaanvaardbaar: ze wil dat de prijs van het medicijn met 62 procent daalt.

In een reactie op de uitgelekte mail laat de woordvoerder van Schippers weten Vertex om opheldering te zullen vragen. "Gelet op de berichten dat Vertex alsnog akkoord zou gaan met het laatste bod van het ministerie van VWS, zullen wij vandaag nog bij Vertex om schriftelijke bevestiging hiervan vragen. De fabrikant heeft ons dit namelijk niet zelf laten weten. Maar als dit daadwerkelijk het geval is, is het uiteraard heel goed nieuws voor alle patiënten."

'Niet afgewezen'

Vertex wil niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder van het bedrijf wil alleen zeggen het bod van de minister niet te hebben afgewezen en zich te beraden op de ontstane situatie.

Een deel van de mail van Vertex aan betrokkenen (klik voor vergroting)


Miniatuurvoorbeeld

Denise heeft taaislijmziekte en legt uit wat het medicijn Orkambi voor haar betekent

Meer op rtlnieuws.nl:
Medicijn tegen taaislijmziekte niet langer vergoed: 'Het maakt me angstig'

RTL Nieuws
`