Gezin

Toeslagen voor gezinnen omhoog: 'Fijn, alle beetjes helpen'

10 oktober 2017 19:01 Aangepast: 10 oktober 2017 21:36
Jitske met haar twee kinderen

Onder Rutte III gaan allerlei toeslagen voor gezinnen met jonge kinderen omhoog. Dat is goed nieuws voor Jitske Wijntje (31) en haar gezin. "Goed, dat het nieuwe kabinet aan gezinnen denkt. Al is het dan wel weer jammer dat de boodschappen duurder worden."

De 31-jarige Jitske Wijntje is moeder van twee jonge kinderen. Zij en haar man hebben moeite om rond te komen. "Het netto inkomen van mijn man is 1500 euro. Ik werk als oproepbasis in de zorg maar kan momenteel niet werken. Dus we hebben het financieel best zwaar."

Toeslagen gaan omhoog

Onder Rutte III gaat de kinderbijslag omhoog, net als het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Jitske krijgt nu iedere drie maanden 440 euro kinderbijslag voor haar twee kinderen."Het is heel fijn dat dat omhoog gaat." Ook krijgt ze, omdat haar gezin weinig inkomsten heeft, naast de kinderbijslag een kindgebondenbudget: 100 euro per maand per twee kinderen. Ook dat budget gaat dus omhoog.

ZIE OOK: Zoveel heb jij straks meer te besteden onder Rutte III​

Gezinnen gaan er in het nieuwe kabinet relatief met meeste op vooruit: 1,5 procent per jaar. "Dat biedt perspectief", vindt Jitske. "Al is het maar een paar tientjes. Alle beetjes helpen."

Kinderopvang

Wat Jitske ook goed vindt, is dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat. Nu loont het voor haar niet echt om te werken, omdat de opvang het gezin veel geld kost. 'Ik wil graag werken, maar het moet wel lonen. Door de kinderopvangtoeslag te verhogen hoop ik dat het voor mij meer zin heeft om te werken."

Een domper voor Jitske is er ook: de dagelijkse boodschappen worden duurder omdat de btw omhoog gaat. Het nieuwe kabinet wil de belasting op bijvoorbeeld etenswaren, maar ook op een dagje uit, verhogen van 6 naar 9 procent. "Dat gaan we zeker voelen", zegt de jonge moeder. "Ons wekelijkse budget voor de boodschappen is 70 euro. Dat het allemaal nog duurder wordt, is voor ons een ding. Al met al zullen we er onder het nieuwe regering misschien iets op vooruitgaan maar heel veel voordeel zullen we er ook niet uithalen vanwege de duurdere boodschappen." 

De hoogtepunten van het regeerakkoord: 

 

 

`