Nederland

Gaskraan gaat verder dicht: 'Maar dit is echt nog niet genoeg'

10 oktober 2017 14:31 Aangepast: 10 oktober 2017 15:47
Theo Elsing bij zijn huis, beschadigd door de gaswinning.

Onder het nieuwe kabinet gaat de gaskraan verder dicht. Groningers ontvangen dat nieuws met een dubbel gevoel. "De gaswinning wordt verlaagd, maar het is niet genoeg. Het moet sneller."

In het nieuwe regeerakkoord is er veel aandacht voor de gevolgen van de gaswinning. Het nieuwe kabinet wil de gaswinning in Groningen met 1,5 miljard kuub verlagen tot 20 miljard kuub.

Na 2021 gaat de gaskraan verder dicht. Ook moet de gaswinning een stuk gelijkmatiger gebeuren. Door die maatregelen zou de kans op aardbevingen moeten afnemen.

'Het moet sneller'

"Het was te verwachten dat de gaswinning omlaag zou gaan. Alle partijen waren het daar wel over eens", zegt Groninger Theo Elsing. Hij woont in het Groningse Kloosterburen. Zijn huis is beschadigd geraakt door de winning.  

"Het voorstel van de nieuwe regering gaat niet ver genoeg. We zijn pas tevreden als de gaswinning wordt verlaagd naar 12 miljard. Dat is ook het advies geweest dat naar buiten is gebracht. Het moet echt sneller om de kans op aardbevingen weg te nemen. Nu blijft die angst."

En er is nog een angst bij Elsing: "De angst dat de overheid gebruik gaat maken van kleinere gasvelden, is niet weggenomen. Ook daardoor kunnen weer bevingen ontstaan."

Gas uit het buitenland

Om de vraag naar gas uit Groningen te verlagen, gaat het kabinet onderhandelen met afnemers van gas of zij niet kunnen overstappen op duurzame energiebronnen. Ook is de bedoeling dat er meer gas uit het buitenland komt.

Speciale uitzending: Het Regeerakkoord

RTL Nieuws en RTL Late Night houden samen het regeerakkoord tegen het licht in een speciale uitzending, gepresenteerd door Humberto Tan en Merel Westrik. Daarin zijn ook VVD-leider Mark Rutte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) te gast. Het gesprek gaat onder meer over zorg, inkomen, integratie, klimaat en veiligheid. Kijkers kunnen vragen stellen aan de gasten. Frits Wester analyseert het nieuwe akkoord.

Voor en tijdens de uitzending zijn er op onze Facebookpagina livestreams met Roel Geeraedts en Frits Wester die jouw vragen beantwoorden.

Dinsdag 10 oktober, RTL 4, 21.30 - 23.30 uur

Meer op rtlnieuws.nl
Liveblog: dit wil het nieuwe kabinet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore