Nederland

Nederland wil Europese probleemlanden niet helpen

10 oktober 2017 14:28 Aangepast: 10 oktober 2017 15:20
Beeld © ANP

Nederland is tegen een afspraak met andere landen van de Europese Unie om elkaar te helpen in financieel zware tijden. Schulden van het ene land mogen niet worden overgenomen door het andere, zegt het regeerakkoord.

Ook moeten de financiële risico's worden teruggebracht die Nederland loopt via het Europese noodfonds ESM. 

In het regeerakkoord noemt de regeringscoalitie Nederland een onlosmakelijk onderdeel van de Europese Unie. Dat wil niet zeggen dat het een unie moet zijn, stellen de partijen, waarbij alle lusten en lasten samen gedeeld moeten worden.

Schulden niet financieren

Rutte III is volgens het regeerakkoord fel tegen het gezamenlijk financieren van de schulden van EU-staten. "De EU dient geen schuldengemeenschap te worden." De zogenoemde Eurobonds komen er wat deze coalitie betreft dus niet. De Franse president Macron is daar wel een voorstander van.

Verder wil de coalitie dat begrotingsregels voor lidstaten eenvoudiger worden en 'onafhankelijker' moeten worden gehandhaafd. Landen moeten 'bij de les' worden gehouden worden.

Dat kan onder meer door een koppeling tussen fondsen waar lidstaten geld uit kunnen krijgen en de regels voor een sluitende begroting.  Ofwel, als je je niet aan de begrotingsregels houdt, kun je ook geld mislopen uit Europese fondsen.

Onafhankelijk

Verder moet het European Fiscal Board, die de Europese Commissie adviseert over de houdbaarheid van begrotingen van lidstaten, volledig onafhankelijk worden.

Ook daarmee kunnen lidstaten verder worden gedwongen hun begrotingen op orde te houden. Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING wordt Nederland een van de meest eurokritische landen met deze houding. "Kritischer nog dan Duitsland." 

Bankenunie

Ook van een bankenunie waarbij banken ook op Europees niveau elkaar redden, wil de komende regering nog niet weten. Daarvoor moet eerst de bankensector in iedere lidstaat gezond zijn. 

De controle op banken en de aanpak van financiële criminaliteit moet wel meer op Europees niveau worden aangepakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore