Nederland

VVD stemt laat in met regeerakkoord: 'Partij heeft zijn lesje geleerd'

10 oktober 2017 01:11 Aangepast: 10 oktober 2017 01:14
VVD-leider Mark Rutte praat met de pers over het instemmen met het regeerakkoord Beeld © Screenshot RTL Nieuws

De VVD ging als laatste van de vier formerende partijen akkoord met het regeerakkoord. Het groene licht kwam pas rond 23.30 uur. Waarom was dat?

VVD-leider Mark Rutte, die ook in het volgende kabinet premier wordt, zei na het overleg dat zijn fractieleden 'met grote instemming hadden ingestemd met het akkoord zoals het er nu ligt'. "Het akkoord is met applaus begroet. Wij herkennen hierin veel terug van onze inzet bij de verkiezingen en vinden dit ook een evenwichtig akkoord voor de komende jaren."

VVD heeft les geleerd

Volgens politiek commentator Frits Wester kwam Rutte monter en opgewekt naar buiten. Maar waarom duurde het overleg zo lang? "Mark Rutte zei toen hij naar buiten kwam dat de VVD nu eenmaal een debatpartij is", zegt Wester. "De VVD is de grootste partij, heeft veel leden in de fractie. Die willen allemaal hun zegje doen en die moet je daartoe ook de gelegenheid geven. Daarom duurde het allemaal wat lang."

ZIE OOK: Fracties VVD, D66, CDA en CU stemmen in met regeerakkoord

"De VVD heeft natuurlijk wel een les geleerd in 2012. Toen moest heel snel onder grote druk ingestemd worden met dat regeerakkoord met de PvdA. Niemand had het echt goed gelezen en niemand had toen gezien dat er een enorm grote blunder in stond over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Daar heeft de VVD heel veel gedoe over gehad. De eigen achterban was razend boos, en dat moest allemaal worden aangepast. Dat wilden ze nu voorkomen, dus hebben ze vanavond wel even de tijd genomen. Ze waren daardoor wel de laatste partij die instemming gaf aan het regeerakkoord, de andere waren eerder klaar."

Hoe gaat het nu verder?

"In de loop van de dag wordt het regeerakkoord gepresenteerd. Daarna volgen de gebruikelijke interviews, onder andere in een speciale gecombineerde uitzending van RTL Nieuws en RTL Late Night. Morgen volgt dan een debat. Dan zal Gerrit Zalm, de informateur, de stukken nog eens toelichten. Vervolgens wordt Mark Rutte benoemd tot formateur en dan kan hij aan de slag met de vorming van zijn kabinet, het zoeken van potentiële ministers en staatssecretarissen. Met hen gaat hij de komende weken gesprekken voeren. Dat neemt toch nog wel enige tijd in beslag, maar in de week van 23 oktober moet het nieuwe kabinet op het bordes kunnen staan."

Speciale uitzending: RTL Nieuws - Het Regeerakkoord

Miniatuurvoorbeeld

RTL Nieuws en RTL Late Night houden samen het regeerakkoord tegen het licht in een speciale uitzending, gepresenteerd door Humberto Tan en Merel Westrik. Daarin zijn ook VVD-leider Mark Rutte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) te gast. Het gesprek gaat onder meer over zorg, inkomen, integratie, klimaat en veiligheid. Kijkers kunnen vragen stellen aan de gasten. Frits Wester analyseert het nieuwe akkoord.

Voor en tijdens de uitzending zijn er op onze Facebookpagina livestreams met Roel Geeraedts en Frits Wester die jouw vragen beantwoorden.

Dinsdag 10 oktober, RTL 4, 21.30 - 23.30 uur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`