Nederland

Ze zijn eruit: onderhandelaars klaar, regeerakkoord naar fracties

09 oktober 2017 11:03 Aangepast: 09 oktober 2017 16:27
Mark Rutte na het overleg met de fractieleiders van CDA, D66 en ChristenUnie. Beeld © ANP

De partijen die deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet, zijn eruit: ze hebben zojuist de laatste hand gelegd aan het regeerakkoord. Dat heeft informateur Gerrit Zalm laten weten.

Het concept gaat nu naar de fracties van de vier partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Die kunnen nog commentaar geven voordat morgen het definitieve akkoord wordt gepresenteerd.

Blij mee

Premier Mark Rutte liet weten blij te zijn met het concept-akkoord. "Precies op de dag dat dit de langste formatie is, hebben we een akkoord."

CDA-leider Sybrand Buma zegt dat hij vol overtuiging het conceptregeerakkoord aan zijn fractie gaat presenteren. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt met een positief gevoel het conceptregeerakkoord te presenteren aan zijn fractie. 

Het is een 'evenwichtig en duurzaam akkoord', stelt D66-leider Alexander Pechtold.

Morgen nieuw formatierecord

Morgen wordt hoe dan ook het record gebroken van langste formatie uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Dat staat vandaag op 208 dagen, samen met het eerste kabinet-Van Agt in de jaren '70. Het nieuwe kabinet zou op 23 oktober moeten beginnen.

Speciale uitzending: RTL Nieuws - Het Regeerakkoord

Miniatuurvoorbeeld

RTL Nieuws en RTL Late Night houden samen het regeerakkoord tegen het licht in een speciale uitzending, gepresenteerd door Humberto Tan en Merel Westrik. Daarin zijn ook VVD-leider Mark Rutte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) te gast. Het gesprek gaat onder meer over zorg, inkomen, integratie, klimaat en veiligheid. Kijkers kunnen vragen stellen aan de gasten. Frits Wester analyseert het nieuwe akkoord.

Voor en tijdens de uitzending zijn er op onze Facebookpagina livestreams met Roel Geeraedts en Frits Wester die jouw vragen beantwoorden.

Dinsdag 10 oktober, RTL 4, 21.30 - 23.30 uur

Meer op rtlnieuws.nl:
Wat wil het nieuwe kabinet? Dit weten we tot nu toe

`