Nederland

Kans op referendum over tapwet ineens groot

08 oktober 2017 21:34 Aangepast: 09 oktober 2017 14:35
De initiatiefnemers van het referendum. Beeld © Annelene Schulze

De kans dat Nederland een raadgevend referendum over de tapwet krijgt, is binnen een week tijd ineens een stuk groter geworden. De initiatiefnemers hebben voor 16 oktober 300.000 handtekeningen nodig, de teller staat nu al op 283.000.

Het leek er lange tijd op dat het nooit zou lukken, maar afgelopen week is het aantal handtekeningen ineens verdubbeld. Met nog ruim een week te gaan zijn er nog maar zo'n 20.000 handtekeningen nodig en Nederland krijgt voor de tweede keer een raadgevend referendum. 

Groep studenten

Het referendum is een initiatief van een groep studenten uit Amsterdam. Ze vinden dat de geheime diensten AIVD en MIVD met de nieuwe wet te veel bevoegdheden krijgen. ​

Tijn de Vos is één van die studenten. Het aantal handtekeningen voor het referendum nam snel toe nadat het programma Zondag met Lubach er een week geleden aandacht aan het referendum besteedde, vertelt De Vos: "Je zag bij het vorige referendum-initiatief ook al wel dat het aantal handtekeningen snel toenam naarmate de deadline naderde, maar na die uitzending ging het wel heel erg hard."    

Ruim een week te gaan

De Vos is nu vol vertrouwen dat het gaat lukken. "We zijn hartstikke blij. We krijgen er nu zo'n 10.000 handtekeningen per dag bij, dus waarschijnlijk gaan we dinsdag of woensdag wel over 300.000 heen."

De student hoopt wel nog ruim over de 300.000 handtekeningen heen te gaan. "We houden er rekening mee dat zo'n tien procent van de handtekeningen wordt afgekeurd. Bijvoorbeeld omdat er een ongeldig adres is opgegeven, of iemand niet kiesgerechtigd is."

De Eerste en Tweede Kamer zijn al akkoord gegaan met de wet, die komend jaar in zou moeten gaan. Met een raadgevend referendum kunnen burgers hun mening geven over de wet. Het is vervolgens aan het parlement om de uitslag te volgen of niet.    

De aftap-wet in het kort

Wat? Een herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 (Wiv).
Wanneer? Er wordt al jaren aan deze herziening gewerkt, en de wet moet volgend jaar van kracht worden.

Waarom? Het kabinet vindt dat de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen om terrorisme te bestrijden.
​Wat is er op tegen? Er wordt gevreesd dat onschuldige burgers massaal in de gaten worden gehouden.

Wat mag de AIVD straks?
De geheime dienst mag het internet al aftappen, maar alleen door één tap per apparaat te plaatsen. Met de nieuwe Wiv wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data in één keer te onderscheppen. 

Voorbeeld 1: In een Amsterdamse wijk schuilt een terrorismeverdachte. De AIVD tapt al het internetverkeer in deze wijk af om te kijken of ze informatie over de verdachte kunnen vinden.
Voorbeeld 2: De AIVD wil alle communicatie vanuit Nederland naar Syrië onderscheppen en analyseren op mogelijke terroristische motieven

Het gaat aanvankelijk om het verzamelen van metadata, zoals met wie je communiceert, waar je bent en welke sites je bezoekt. Metadata geven een gedetailleerd beeld van iemands leven. Als er iets opvallends wordt gezien, kan de AIVD besluiten om nader onderzoek te doen.

Om data op grote schaal te af te tappen, moet de AIVD wel elke keer om toestemming vragen aan een nieuwe toetsingscommissie, die bestaat uit rechters en technici.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore