Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuw kabinet wil geslacht zo min mogelijk registreren

Beeld © ANP

Het nieuwe kabinet gaat niet meer onnodig het geslacht van mensen registreren en gaat waar mogelijk genderneutraal werken. Ook wordt Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling aangevuld, daar komt expliciet te staan dat discriminatie wegens seksuele oriëntatie niet is toegestaan.

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. In het regeerakkoord VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen de punten terug die in het zogeheten Regenboog Stembusakkoord staan dat eerder door D66 en VVD is ondertekend.

Meerouderschap

Het gaat niet alleen om het mijden van geslachtsregistratie, zoals gewenst door transgenders en interseksuelen, en dat de grondwet wordt aangevuld. Ook moeten in het Nederlandse buitenlandbeleid de rechten van de LHBTI's topprioriteit blijven.

In het regeerakkoord staan ook afspraken over meerouderschap, waardoor meer dan twee personen ouderschap en ouderlijk gezag over een kind kunnen krijgen. Hierover is afgesproken dat het een zogeheten vrije kwestie wordt. Het betekent dat CDA en ChristenUnie niet voor het voorstel hoeven te stemmen, maar ook geen blokkades zullen opwerpen.

Namen van kinderen

Ingewijden zeggen dat het nieuwe kabinet de aanbevelingen over zal nemen van de commissie die onder leiding van Aleid Wolfsen heeft gekeken naar de toekomst van het ouderschap. Daarbij zal eerst moeten worden gekeken naar zaken zoals naamgeving van kinderen, als er meer dan twee ouders in het spel zijn.

Meer op rtlnieuws.nl: