Nederland

Tweede Kamer: onderzoek of Amber Alert ook bij volwassenen kan worden ingezet

08 oktober 2017 17:02 Aangepast: 09 oktober 2017 09:52
Amber Alert op een telefoon. Beeld © ANP

Als je geliefde of familielid vermist is, wil je er alles aan doen om diegene te vinden. Bij kinderen kan dan direct een Amber Alert worden ingezet. Maar bij volwassenen, zoals de vermiste Anne Faber, gebeurt dit niet. De Tweede Kamer wil kijken of het mogelijk is om dat wel te doen.

Morgen stellen Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) daar Kamervragen over. Kuiken: "Een vermissing is echt het allerergste dat je kan overkomen, en de eerste uren zijn cruciaal. Het lijkt me daarom goed om het Amber Alert ook uit te breiden naar jongvolwassenen. Dat hoeft geen extra geld te kosten en het kan meteen geregeld worden."

'Druk op een knop'

Dat zegt ook Frank Hoen, oprichter van Amber Alert. "Een Amber Alert bereikt 12 miljoen mensen binnen een paar minuten, en technisch gezien is deze wijziging per direct mogelijk. Het is gewoon een druk op een knop. Wij zijn er klaar voor en het zal niet veel geld kosten."

In andere landen wordt de Amber Alert al voor jongvolwassenen gebruikt, zoals in België. In de Verenigde Staten kennen ze het Silver Alert, voor bejaarden die vermist zijn.

Arbitraire leeftijdsgrenzen

Volgens een rondgang van RTL Nieuws steunt een meerderheid van de Tweede Kamer het plan om uit te zoeken of de Amber Alert uitgebreid kan worden. SP-Kamerlid Michiel van Nispen laat bijvoorbeeld weten dat hij positief tegenover mogelijke uitbreiding staat. "In principe is iedere harde leeftijdsgrens arbitrair", zegt hij. "Maar we laten het aan professionals over om te bepalen wanneer de inzet van zo'n alert mogelijk zinvol is. Als er vaker succes mee is te boeken dan moeten we dat dus zeker niet nalaten."

CDA-Kamerlid Chris van Dam ziet er juist niets in. "Wij vinden het leeftijdsonderscheid logisch", laat hij via zij woordvoerder weten. "Het Amber Alert werkt goed, dus wij zien geen reden tot wijziging. Tenzij de politie het nodig vindt, dan kunnen we het gesprek voeren."

Meer op rtlnieuws.nl:
Bijna alle Amber Alerts hebben succes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`