Nederland

Concept-regeerakkoord: criminelen langer in de cel en gekozen burgemeester

07 oktober 2017 06:47 Aangepast: 07 oktober 2017 06:57
Alexander Pechtold, Mark Rutte en Sybrand Buma staan de pers te woord.

Ook vanochtend lekten er maatregelen van het nieuwe kabinet via de media uit. Zo is bekend geworden dat Rutte III de weg vrijmaakt voor de gekozen burgemeester. De vier formerende partijen scharen zich achter de grondwetswijziging die dat mogelijk maakt, meldt De Volkskrant.

Daardoor is de vereiste tweederde meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer verzekerd, omdat ook voldoende oppositiepartijen voorstander zijn. Hoe de burgemeestersverkiezing daarna gaat verlopen, gaat het kabinet nog uitwerken. 

Onder Rutte II is al een eerste stap gezet naar de gekozen burgemeester.

ZIE OOK: Wat wil het nieuwe kabinet? Dit weten we tot nu toe

Vervroegde vrijlating beperkt

De Telegraaf schrijft dat de vervroegde vrijlating van criminelen aan banden wordt gelegd. Vooral de zwaar gestraften gaan dit merken en zullen langer moeten zitten. Als het aan de nieuwe coalitie ligt, kunnen straffen in de toekomst nog steeds met een derde ingekort worden, maar nooit met meer dan twee jaar. Momenteel worden criminelen vrijwel automatisch vrijgelaten als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Alleen als er heel zwaarwegende redenen zijn, komt iemand niet in aanmerking voor de zogenoemde voorwaardelijke invrijheidstelling.

Het automatisme in dat systeem verdwijnt. Criminelen moeten gaan aantonen dat ze vrijlating echt verdienen. Ze zullen moeten bewijzen dat ze zich goed hebben gedragen.

Eigenaar afgelost huis duurder uit

Huizenbezitters met een volledig afgeloste hypotheek zijn in de toekomst duurder uit, meldt het AD. Rutte III wil de wet-Hillen gefaseerd afschaffen. Die wet regelt, simpel gezegd, dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen. Zo'n één miljoen huishoudens maken volgens marktkenners gebruik van de regeling.

De Hillen-regeling wordt de komende twintig jaar in kleine stapjes uitgefaseerd. Om de pijn iets te verzachten zou het eigenwoningforfait ook iets omlaag gaan de komende jaren.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore