Nederland

Nieuw kabinet: jongere krijgt voorrang bij overheidsbaan na vrijwilligerswerk

06 oktober 2017 09:12 Aangepast: 06 oktober 2017 09:14
Vrijwilligers in actie (archieffoto) Beeld © ANP

Jongeren krijgen straks voorrang op een baan bij de overheid als ze zich eerst een tijd vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving.

Dat bevestigen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het gaat om een vrijwillige 'maatschappelijke dienst'. De jongeren zouden dan bijvoorbeeld aan de slag kunnen in de zorg, of in wijkcentra. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de ‘maatschappelijke dienst’ ten koste gaat van betaalde banen.

Jongeren krijgen certificaat

De jongeren die hieraan meedoen, krijgen een certificaat. Dat kunnen ze laten zien bij sollicitaties bij de overheid. Wat 'voorrang' bij sollicitaties precies betekent, is nog niet duidelijk. Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat het bedrijfsleven het certificaat als een plus gaat beschouwen. 

Het CDA heeft de afgelopen jaren vaak gepleit voor de invoering van de (maatschappelijke) dienstplicht. Het idee is dat jongeren dan beter zouden beseffen dat 'de samenleving er niet alleen vóór hen is, maar ook andersom'. VVD en D66 zijn altijd tegen een verplichte maatschappelijke dienstplicht geweest. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore