Nederland

Vicepremier Asscher: 'Rapport Mali zwaar genoeg voor aftreden Hennis'

29 september 2017 15:10 Aangepast: 29 september 2017 16:47
Jeanine Hennis bij aankomst vanochtend op het Binnenhof. Beeld © ANP

Vicepremier Asscher vindt dat minister Jeanine Hennis moet overwegen om af te treden. Hij vindt de conclusies van het rapport over het mortierongeluk in Mali zwaar genoeg daarvoor. Dat zei hij tegen NOS Radio. Volgens Frits Wester is de uitspraak van de vicepremier uitzonderlijk. "Hij valt Hennis nu openlijk af, terwijl Rutte het gisteren nog voor haar opnam."

Minister Jeanine Hennis zegt zelf dat ze na het Kamerdebat, volgende week dinsdag, haar positie gaat bepalen. De Tweede Kamer houdt dan een spoeddebat over deze kwestie.

'Niet veilig'

"Aanblijven is nooit een doel op zich", zegt Hennis tegen RTL Nieuws. Op de vraag of de militairen in Mali veilig waren, antwoordt Hennis vandaag: "Er zijn twee militairen overleden en één militair is zwaargewond geraakt. Hoe kan ik dan stellen dat de militairen veilig zijn? Mijn antwoord is: nee, ze waren niet veilig." Gisteren wilde Hennis daar nog geen antwoord op geven na herhaalde vragen van RTL Nieuws.

Hennis geeft geen antwoord in het interview:

Lodewijk Asscher zei dat er over het rapport is gesproken in de ministerraad: "Als er zoiets ergs gebeurt, kun je daar niets aan relativeren."

Onderzoeksraad

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is Defensie in deze zaak ernstig tekortgeschoten. Tijdens een oefening ontplofte de 60 mm-mortier voortijdig. Het ontwerp van de granaat kende zwakke plekken. Ook was de opslag van de granaten in Mali niet goed geregeld. 

De nabestaanden van beide omgekomen militairen hebben laten weten naar de rechter te willen stappen naar aanleiding van het OVV-rapport. Zij menen dat er sprake is van dood door schuld. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft vanochtend de ouders van de twee in Mali omgekomen militairen Hoving en Roggeveen bezocht.

Frits Wester:  'Hennis kan beter haar verantwoordelijkheid nemen en aftreden'

Politiek commentator Frits Wester: "Niemand heeft dit gewild, maar ergens zijn heel grote fouten gemaakt. En ja, dan is er een minister. Was zij, Jeanine Hennis, van alle stappen op de hoogte? Vast niet. Maar door alle fouten die er zijn gemaakt is zij uiteindelijk politiek verantwoordelijk. En bij die verantwoordelijkheid past ook een daad. Een signaal naar de eigen organisatie en naar de Tweede Kamer met soms onmogelijke wensen waar maar eens nee tegen moet worden gezegd. En dat signaal is gewoon aftreden. Ook al ben je demissionair en in het zicht van de finish neem de verantwoordelijkheid voor al die mensen op je."

Wester vervolgt: "Ik denk daarbij terug aan 1958: de 'Helmenaffaire'. Defensie koopt verkeerde helmen. Problemen bij de productie werden onderschat en de voorbereiding bleek niet zorgvuldig.  Had staatssecretaris Kranenburg de helmen zelf gemaakt? Nee, maar hij was verantwoordelijk en hij nam die door af te treden. Net zoals in 2005 na de Schipholbrand waarbij 11 mensen omkwamen, de toenmalige ministers Donner en Dekker die er persoonlijk ook niets aan konden doen, hun verantwoordelijkheid namen. 

Het zou minister Hennis sieren als zij zo’n zelfde stap zou zetten. Neem je verantwoordelijkheid nu en dan is er geen enkel beletsel om op een andere post weer terug te keren in een volgend kabinet."

Meer op rtlnieuws.nl
Felle kritiek op Hennis: 'ingestudeerde kletspraat'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`