Nederland

Celstraf voor oud-staatssecretaris Linschoten (VVD) om belastingfraude

29 september 2017 13:23 Aangepast: 29 september 2017 16:12
Oud-staatssecretaris Robin Linschoten (R) met zijn advocaat. Beeld © ANP

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten (VVD) is veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De straf die de rechtbank in Amsterdam hem heeft opgelegd, is hoger dan het OM had geëist.

Het Openbaar Ministerie had begin deze maand een werkstraf van 200 uur geëist. Ook eiste de officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank vond dat een werkstraf 'onvoldoende recht' zou doen.

Volgens het OM heeft Linschoten van 2010 tot en met 2012 steeds te lage omzetten aangegeven vanuit twee bv's, waardoor hij de fiscus voor ruim 100.000 euro benadeelde. Linschoten heeft 'op kosten van de samenleving' jarenlang boven zijn stand geleefd, vindt de officier van justitie. "In plaats van belasting af te dragen, bedeelde hij zichzelf en zijn echtgenote van een royaal inkomen", zei ze. "Zijn portemonnee was belangrijker dan het meebetalen aan publieke voorzieningen."

'Slordig geweest'

Linschoten zei tijdens de rechtszaak dat hij 'slordig' was geweest, maar hij ontkende opzet. "Ik heb me nooit met mijn administratie beziggehouden. Ik was blij dat ik mijn boekhouding aan een professionele club had overgedragen en me met mijn opdrachten kon bezighouden. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe onverstandig dat was", zei de oud-staatssecretaris. 

De rechtbank vond opzet echter bewezen en oordeelde snoeihard over Linschoten, die zelf niet bij de uitspraak aanwezig was. De rechtbank vond dat Linschoten als voormalig politicus een voorbeeldfunctie had en dat zijn betrouwbaarheid boven elke twijfel verheven moest zijn. "Zijn houding is zeer kwalijk en getuigt van disrespect voor de belastingdienst en de belastingbetaler", zei de rechtbank.

'Lichtvaardig en nalatig'

Volgens de rechtbank is de oud-politicus 'lichtvaardig en nalatig' geweest en heeft hij 'willens en wetens' de kans aanvaard dat namens hem onjuiste aangiften omzetbelasting zouden worden gedaan. Linschoten laat via zijn advocaat weten dat hij teleurgesteld is in het vonnis. De advocaat wil het vonnis eerst bestuderen voordat hij meer commentaar geeft.  

In een eerder interview met RTL Nieuws zei Linschoten ook dat de Belastingdienst hem 'volledig heeft uitgerookt'. "Ik mag al anderhalf jaar geen cent meer verdienen. Op al mijn bezittingen is beslag gelegd, ook op mijn auto's. Ze hebben mijn hele huis leeggehaald. Mijn huis kon ik nog net op tijd verkopen. Ik heb zelfs geen zorgverzekering meer." 

Staatssecretaris in kabinet-Kok 

Linschoten was tussen 1994 en 1996 staatssecretaris in het kabinet-Kok I. Hij trad af omdat de Tweede Kamer niet voldoende vertrouwen had in zijn aanpak van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv).

Na zijn politieke loopbaan werkte Linschoten jarenlang bij verzekeraar Interpolis en was hij later zelfstandig managementconsultant voor zijn bedrijf Vemako consultancy. Ook was hij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2009 was hij nog enige maanden actief voor de in dat jaar omgevallen DSB Bank van Dirk Scheringa.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`